Viktor Andersson: ”Det är bara att tejpa ihop skiten och åka”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen skadade Viktor Andersson ryggen och höger axel vid skicrosstävlingar i Idre. Svensken har börjat med lätt rehab, men det är fortfarande inte klart vilka skador han har.

– AC-leden i höger axel är av men hur det är med ryggen vet vi inte än, säger Viktor Andersson till SVT Sport.

Det var i åttondelsfinalen i världscupen i skicross i Idre i lördags som olyckan var framme. Andersson kraschade och han fick föras bort från backen med hjälp av skoter.

– Det gör fortfarande väldigt ont och framförallt är det svårt att sova, säger Andersson.

Vinterstudion

Det är höger axel och ryggen som tagit mest skada. AC-leden (leden mellan nyckelbenet (klavikeln) och den övre delen av skulderbladet(akromion) nära axelns ytterkant), är av. Ryggskadan är fortfarande inte fastställd, väntar på resultat från MR, magnetröntgen.

– Det är inte klart om det blir operation, det får bli en senare fråga. Axeln går att tejpa. Värre är det med ryggen men chanserna är stora att det går bra, tror jag.

”Det kom några tårar”

Viktor Andersson har haft karriärens bästa inledning den här säsongen och fokus har varit den totala världscupen. Men när han i början av januari blev uttagen till OS så flyttades fokus. Det var många tankar som dök upp direkt efter olyckan.

– När jag låg där på bänken och trodde att jag var helt trasig då kom det en tår. Jag har ju haft världscupen som största utmaning sen började OS-resan i januari och det blev nytt fokus. Att missa båda kändes otroligt jobbigt, säger Andersson.

Airbagen avstängd

Åkarna i världscupen är utrustade med en airbag, under dräkten, som ska utlösas vid en krasch för att skydda rygg och bröst. Vid olyckan i Idre var den inte påslagen.

– Ja, jag hade inte airbagen igång. Har verkligen lärt mig en läxa. Jag tror att det inte hade gjort något för skadan men jag har verkligen fått mig en tankeställare, säger han.

Bra åkning

Viktor Andersson tog hem två pallplatser i december. Karriärens första världscupseger i Arosa och sen en andra plats i Innichen. Han ligger på sjunde plats i den totala världscupen och känner att åkningen verkligen stämmer i år.

– Det som trots allt är skönt i allt det här är ju att skidåkningen finns där. Den försvinner inte bara för att jag har ont. Men det är bara att tejpa ihop skiten och åka så jag kan stå på skidorna innan OS, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet