Fanny Smith får bronset till slut. Foto: Bildbyrån

Fanny Smith fråntogs bronset – nu ändras det kritiserade beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziska stjärnan Fanny Smith diskades från OS-finalen i skicross.

Nu har Fis godkänt Smiths överklagan, vilket innebär att hon nu tilldelas bronset.

– Det är klart att jag är lättad, säger hon till schweiziska skidförbundets hemsida.

Sandra Näslund vann OS-finalen i skicross överlägset. Bakom Näslund var det tätt och juryn granskade om det förekommit några regelbrott i hetsen om silver och brons. Fanny Smith som var trea i mål flyttades ner till fjärde plats medan Daniela Maier fick ett oväntat brons efter att ha varit fyra i mål. 

Stjärnan var uppgiven och hade svårt att acceptera beslutet.

OS i Peking 2022

– Det är definitivt den svåraste dagen i min karriär. Jag kan inte acceptera juryns beslut. Jag är förkrossad, sa hon efter beslutet.

”Är lättad”

Det schweiziskan förbundet överklagade juryns beslut och nu meddelar Internationella skidförbundet Fis att de godkänt överklagan. Det innebär att Smith nu får sin bronsmedalj och att tyskan Daniela Maier blir av med sin.

När beslutet nådde den schweiziska stjärnan var hon lättad.

– Det är klart att jag är lättad över det här beslutet. För jag var alltid övertygad om att jag inte hade gjort ett misstag. Samtidigt lider jag med Daniela Maier, säger hon till det schweiziska skidförbundets hemsida.

Klipp: Sandra Näslunds guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet