Fanny Smith kramar om Sandra Näslund. Foto: Bildbyrån

Så ska Näslund stoppas: ”Hon rider på vågen”

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Näslund dominerar tävling efter tävling.

Hur trötta är egentligen de övriga åkarna i skicross på att höra den svenska nationalsången?

– Nej, jag är glad, för den är kort jämfört med den schweiziska, säger den främsta konkurrenten Fanny Smith med ett skratt.

”Näslund slog till igen – vann premiären”.

”Historisk Näslund tog 30:e segern”.

”Överlägsen Näslund vann igen”.

”Ny succé för Näslund – tog 14:e raka segern”.

KLIPP: Näslund tog 14:e vinsten i rad (22 dec)

Rubrikerna om Sandra Näslunds inledning på skicross-säsongen har sett ungefär likadana ut.

På fem världscuptävlingar har det blivit fem segrar och i fjol vann 26-åringen alla utom en, elva av tolv, tävlingar i världscupen. Och så vann svenskan OS-guldet i Peking.

Det har inte gått att rubba Näslund det senaste året och när svenskan vann i Val Thorens den 9 december innebar det att hon tagit fler världscupsegrar i skicross än någon annan.

Fler än Fanny Smith som hade rekordet (29 segrar) tidigare.

Sedan dess har schweiziskan fått se Näslund vinna ytterligare tre världscuptävlingar den här säsongen och svenskan är uppe i totalt 33 världscupsegrar.

– Hon är en fantastisk idrottare och jag tycker det svenska laget har gjort ett väldigt bra jobb de senaste två åren. De har fattat bra beslut och de har verkligen jobbat hårt för att vara där de är nu, säger 30-åriga Smith.

”Pushar oss andra”

TT: Hur kommer det sig att hon varit så dominant?

– Bra fråga. Sandra är väldigt jämn och hon är en bra skidåkare. Hon gör mindre och mindre misstag.

TT: Börjar du bli trött på att höra den svenska nationalsången?

– Nej, jag är glad, för den är kort jämfört med den schweiziska. Haha, nej jag skojar. Det pushar oss andra till att fortsätta, att förbättra oss och för egen del att tänka på mig själv. Först och främst att komma tillbaka till min rytm och till min topp.

TT: Och nyligen passerade Näslund dig i antal världscupsegrar.

– Helt ärligt så är jag ingen rekordmänniska. Jag insåg det faktiskt inte själv den gången jag tog över rekordet, min tränare kom fram till mig och sade det dagen före. Rekord är till för att slås och med Sandra är det alltid en bra fajt. Jag är glad för hennes skull och för vad hon har uppnått.

TT: Du ska ta tillbaka rekordet?

– Vi får se, vi försöker, jag ska göra mitt bästa. Jag fokuserar på att hitta tillbaka till mitt bästa jag. Jag tänker inte så mycket på resultaten, utan på vägen för att nå resultaten.

Mycket förändringar

TT: Vad krävs för att du ska slå Näslund i år?

– Sandra har mycket självförtroende nu och hon rider på den vågen. Jag tror att självförtroendet syns ännu mer i vår sport för att vi tävlar direkt bredvid varandra, det är inte som till exempel i alpint där du åker en åt gången.

– Det gäller att hitta den perfekta kombinationen med mitt nya material, att ha rätt mentalitet, att hitta självförtroendet – det är en stor del av vår sport.

Senast Smith vann en världscuptävling var den 13 mars 2021 i ryska Sunny Valley.

I somras har schweiziskan gjort en hel del förändringar för att nå toppen igen.

– Jag har ändrat material (skidor) efter 13 år, jag har också bytt en av mina fystränare och så är det två nya ledare. Mycket förändringar och det måste få ta sin tid. Det är en process och därför var jag väldigt glad över att vara tillbaka på pallen i Innichen (i Italien senast).

TT: Vad är målet med alla dessa förändringar?

– Jag tror det största målet är att stabilisera alla förändringar som jag har gjort, vi har fortfarande jobb att göra, men vi är på god väg.

Sista världscuptävlingen för i år är över, för Smith slutade det med en andraplats och en tredjeplats i de två tävlingarna i Italien – där Näslund vann båda.

I nästa tävling, 20–22 januari, hoppas Smith stå överst på pallen, i ”Näslundland” – tävlingen avgörs nämligen i Idre Fjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.