Anna Magnusson. Foto: Bildbyrån

Anna Magnusson in i stafettlaget

Uppdaterad
Publicerad

I OS stod det svåra valet mellan Mona Brorsson eller Anna Magnusson på andrasträckan i stafetten.

Valet föll på Brorsson, som sköt fullt, och Sverige tog guld.

När världscupen startar om i Kontiolahti är Brorsson covid-sjuk, då får istället Magnusson chansen.

Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg blir de som kör för Sverige i torsdagens stafett när världscupen drar igång igen efter OS. Det är samma fyra åkare som vann i Hochfilzen i december överlägset. Enda skillnaden är att Hanna Öberg avslutade då, nu får syster Elvira den uppgiften.

– Vi kör med bästa möjliga lag och går för att vinna. Det är hemska tider och det är klart man blir påverkad när tre starka lag nu saknas men vi skall försöka göra vårt bästa på banan, säger förbundskapten Johannes Lukas till SVT.

Sverige vann stafettcupen ifjol. Men även om man ligger trea nu blir det svårt att försvara cuptiteln. 14:e platsen i Antholz med ett svenskt reservlag kostade många cuppoäng. Frankrike måste misslyckas helt för att inte ta hem cupen.

Däremot finns fortfarande chansen för damerna att för första gången vinna Nationscupen (där alla stafetter inklusive mixed, samt alla sprintar och distanslopp ingår) på damsidan. Sverige ligger tvåa, Frankrike är just nu 227 poäng före (5029 mot 4802).

– Det vore häftigt om vi kan vinna. Det är fortfarande sex tävlingar kvar i cupen så det är inte omöjligt även om vi är en bit efter just nu. Det är lite därför vi toppar laget i denna stafett, vi vill göra vad vi kan för att vinna Nationscupen, säger Johannes Lukas.

Stina Nilsson och Johanna Skottheim finns på plats i Kontiolahti men får vänta med att tävla till sprinten på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.