Foto: Bildbyrån

”Det kändes bottenlöst – nu är vi tillbaka på toppen!”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När historia skrivs gäller det att sätta saker i perspektiv. Magda tog Sverige till världseliten. Helena och ACO var stjärnorna i ett av de allra bästa landslagen. Men när de slutade kom raset – som kändes bottenlöst. Men kurvan vändes uppåt igen, och idag stannade den på toppen!

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Låt oss göra en snabb resa i tiden.

21 februari 2014: Ukraina vinner damernas skidskyttestafett i Sotji. Norge tar silver, Tjeckien brons. Sverige – är inte med. Inga svenska damer finns på plats på OS då SOK ansåg inte att det fanns några realistiska topp-8-chanser och alla damer lämnades hemma. Samma vinter blir de svenska damerna 16:e i nationscupen, just före Rumänien men långt efter länder som Polen, Kanada och USA.

OS i Peking 2022

16 februari 2022: Sverige är knappa favoriter och vinner OS-guld i Peking – första stafettguldet någonsin på damsidan. Detta efter en säsong där damerna dominerat i världscupen och ledde nationscupen klart efter tävlingarna innan de började ladda för OS.

”Chansning som bar frukt”

Det är en resa över åtta år där Sverige gått från botten till toppen. Där dagens lopp blir den enskilda händelse som varenda människa som på något sätt engagerat sig i svenskt skidskytte kommer se tillbaka på med stolthet resten av sina liv.

Mona Brorsson var en av de där damerna som försökte ta sig till Sotji men fick nobben av SOK. Istället åkte hon till EM och vann faktiskt jaktstarten där. En viss Marte Olsbu (Röiseland) blev förresten sjua i det loppet...

När en ny landslagstrupp togs ut några månader senare så lyftes juniorerna Hanna Öberg, Anna Magnusson och Linn Persson upp i A-laget. Det var en chansning av nya ledningen med Johan Hagström i spetsen. Men det är en chansning som bar frukt – idag var hela det där gänget med och skrev historia (även om Magnusson hamnade utanför dagens kvartett).

”Symbol för Sveriges resa”

Just Mona Brorsson är lätt att glädjas extra med idag. Dels för att hon äntligen kan sudda ut minnet från det missade jaktstartsguldet i Östersund. Dels för att hon, av någon märklig anledning, ofta ifrågasätts (många ropade högt om Stina Nilsson inför dagens stafett). Mona svarade tvivlarna med att sätta alla sina tio skott – det var hon ensam om i guldlaget.

Mona blir också en symbol, både för resan Sverige gjort under hennes år i landslaget men också vad man kan göra med enveten träning rätt skalle, rätt tränare och lagkompisar. Mona var aldrig någon supertalang men hon kommer för alltid ha ett OS-guld i sitt prisskåp.

Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg utgör utöver Brorsson guldlaget. Detta efter en över alla sträckor lysande stafett. Men medaljen delas av så många fler. Ledare med Johannes Lukas och tidigare coachen Wolfgang Pichler i spetsen, vallare, lagkamrater, egentligen alla som finns och rör sig runt skidstadion i Östersund en vanlig regnig träningsonsdag i oktober.

För åtta år sedan fanns absolut ingenting som talade för att Sverige idag skulle vinna stafettguld. Men nu, när guldet kom, så gjordes det med Sverige som huvudfavorit. För Sverige har världens bästa landslag på damsidan och idag kom det ultimata beviset.

Den resan är beundransvärd!

KLIPP: Här tar Sverige det historiska OS-guldet

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet