• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fourcades kritik mot arrangören: ”Skidskytte är en vintersport”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Fourcade vann sprinten i Oberhof.

Sedan kritiserade han tävlingen i Tyskland.

– Jag är besviken på förhållandena här igen. Det är inte den bästa marknadsföringen för skidskytte, säger han till SVT Sport.

Martin Fourcade tog sin 78:e världscupseger i karriären när han vann dagens sprint i Oberhof 25 sekunder före landsmannen Émilien Jacquelin.

Det var en något speciell tävling där banan på grund av väderförhållandena – regn, plusgrader och snöbrist – var omgjord.

Istället för att köra 3,3 km per varv, var förstavarvet och slutrundan förkortad till 2,5 km medan åkarna istället åkte 5 km mellan första och andra skyttet (två varv).

Starkt kritisk

Rutinerade Fourcade behärskade detta bäst men var ändå starkt kritisk efteråt.

– Jag har gjort det en eller två gånger i min karriär. Men det här är inte varför jag blev en idrottare. Jag älskar vinter och bra förhållanden. Jag är besviken på förhållandena här igen. Det är inte den bästa marknadsföringen för skidskytte. Det är mitt tolfte år i Oberhof och jag älskar atmosfären här, men förhållandena här är inte bra. Det är en vintersport, säger han till SVT Sport.

Han får medhåll av Björn Ferry.

– Det här är ju det starkaste fästet för skidskytte i världen. Men det är oerhört känsligt. Vi snackar om klimatförändringar och Oberhof ligger precis i gränsen där, 800 meter över havet mitt i Tyskland. Tar vi 20 år till framåt så är det inte vinter här. Det är ju det sällan nu också, säger han.

Klipp: Här glömmer Bö åka straffrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.