Hanna Öberg är svensk mästare – efter en bom

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidskyttestjärnan Hanna Öberg bommade en och är svensk mästare på distansen 12,5 km i Idre.

– Det här ger nog eko i skidskyttevärlden, säger Björn Ferry i SVT:s sändning.

25-åriga Hanna Öberg visade klass på dagens distanslopp. Av 20 skott bommade hon bara en gång, och Öberg vann med hela 1 minut och 16 sekunder.

– 19 träffar av 20, det är jättestarkt, säger Björn Ferry.

”Stressar inte upp mig”

SM-segraren förklarar varför skyttet stämde i dag.

– Jag känner mig trygg och kan också vara avslappnad och göra jobbet. Jag stressar inte upp mig, det är lite slarv på sista skottet, det kan jag erkänna, säger Hanna Öberg och fortsätter.

– Jag var någon helt någon annanstans för en månad sedan. Det var tuffare träningsmässigt och jag var sliten, det spiller över på skyttet. Det handlar mycket om timing, för det är så små marginaler.

Dubbelt Öberg på pallen

Det blev faktiskt dubbelt Öberg på pallen. Hanna Öbergs syster Elvira knep nämligen andraplatsen trots att hon ramlade och bröt en stav på andra varvet.

– Riktigt surt att jag bommade sista skottet. Det var tuffa förhållanden så det var svårt. Men att det bara blir tre bom i dag är jag nöjd med, säger Elvira Öberg.

För 34-åriga Elisabeth Högberg gick dagens lopp inte som förväntat. Hon fick avbryta loppet efter att hon kraschade.

– Hon har kraschat och vapnet gick sönder, säger presschefen Håkan Blidberg till Sportbladet.

Nilsson bommade 10 skott

Och för Stina Nilsson, som under gårdagens stod för en fin insats i sprinten, hade det tuffare i dag. Nilsson bommade hela 10 av 20 skott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.