Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Guldhjältarna tillbaka på svensk mark: ”Däckade i soffan”

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästarna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson ledde det svenska skidskyttelandslaget när det landade i Östersund igår kväll. De uppvaktades med blommor och tal innan de kunde åka hem efter ett långt och framgångsrikt mästerskap.

– Jag däckade i soffan, säger Hanna Öberg i SVT:s Morgonstudion.

Under mästerskapet tävlade Hanna Öberg i allt som gick: Sju grenar mellan 8 och 19 februari. Det kramade ur kroppen efter att ha gett fyra medaljer, varav kronan på verket var guldet i söndagens masstart.

– Man var ganska trött efter ett mästerskap och en del resor. Nu ser jag fram emot att kunna njuta av det här mästerskapet en lång tid framöver, säger Hanna Öberg.

Mästerskapet var en känslomässig bergochdalabana som inleddes med att Sebastian Samuelsson, också han med i sju grenar, sköt bort Sverige i mixedstafetten efter att ha haft lösa skruvar i geväret.

Firade med ett glas bubbel

Från utskälld och hånad kunde han lämna VM i Oberhof med fyra medaljer: Tre brons och söndagens guld i masstarten där han på spurtvarvet knäckte självaste Johannes Thingnes Bö.

–  Det är skönt att kunna vara hemma och slappna av och inte tänka så mycket på skidskytte de kommande dagarna, säger Sebastian Samuelsson som firade med ett glas bubbel och pratade igenom upplevelsen med sina närmaste.

Sveriges tidigare rekord på sex medaljer vid ett VM steg till hisnande elva – och då tog det på förhand starkaste kortet Elvira Öberg, tvåa i den totala världscupen, bara ett brons i damstafetten. Halsont spolierade hennes mästerskap.

Nästa tävling i världscupen är i Nove Mesto, Tjeckien, 2-5 mars.

SE ÄVEN: Vägen till Sveriges historiska skidskytte-VM på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minns tillbaka till Sveriges historiska skidskytte-VM Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.