Elisabeth Högberg plockade en femteplats i IBU-cupens premiär i Idre. Arkivbild Foto: TT

Högberg just utanför pallen i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Högberg hamnade just utanför pallen när den internationella skidskyttesäsongen drog igång. I IBU-cupens sprint i Idre blev ”Bettan” femma, tio sekunder efter segrande tyskan Marion Wiesenarter (fd Deigentesch).

117 damer från 35 länder fanns i startlistan. Däribland många rutinerade världscupåkare med ambitioner att ta sig tillbaka in i sina lands A-lag och ta sig till OS.

Bland de sex svenskorna lyckades Elisabeth Högberg, nyss fyllda 35 år, bäst. Med blott en bom på den tuffa skjutvallen i Idre räckte det till en slutlig femte plats. Ingen av åkarna högt upp i listan, och endast en totalt, lyckades skjuta fullt. Högberg som vann IBU-cupen totalt vintern 19/20 har precis som rutinerade Ingela Andersson och Emma Nilsson drömmar att nå OS i Peking, men den svenska konkurrensen är mycket tuff.

Åkmässigt var det Andersson som hade bäst fart av svenskorna. Tredje åktid totalt, bara åtta sekunder efter norskan Ragnhild Femsteinervik som var snabbast. Med tre bom i skyttet räckte det dock bara till en elfte plats i resultatlistan för Andersson.

Tredje bäst av de svenska var 22-åringen Ella Halvarsson som med två bom landade drygt 50 sekunder efter vinnaren Wiesenarter på plats 19.

Samtliga topp 10 i resultatlistan tävlade åtminstone delvis i världscupen förra säsongen.

KLIPP: Högberg och Svahn utsedda till årets idrottskvinnor i länet (4 november)

Resultat:

1 Marion Wiesenarter, Tyskland (1 bom), 21:02,3

2 Caroline Colombo, Frankrike (2) +0,5

3 Darya Blashko, Ukraina (1) +3,1

4 Anastasia Shevshenko, Ryssland (1) +3,7

5 Elisabeth Högberg, Sverige (1) +10,0

Övriga svenska åkare

11 Ingela Andersson, (3) +31,0

19 Ella Halvarsson, (2) +51,7

37 Annie Lind, (2) +1:25,8

40 Emma Nilsson, (4) +1:27,8

96 Bente Skåle, (5) +4:09,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.