Höghöjdssatning för skidskyttet med sikte på vinter-OS 2026

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Öberg ska ta ytterligare kliv med hjälp av höghöjdsträning. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Höghöjdssatning med sikte på vinter-OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

I vintras i Oberhof slog svenskt skidskytte till med tidernas bästa VM.

Elva medaljer varav tre individuella guld.

Nu ska landslaget lyfta ytterligare – med hjälp av höghöjdsträning.

Vinter-OS i Antholz, Italien 2026 är en tydlig anledning till projektet, men de hoppas att satsningen ska resultat tidigare än så. Redan inför förra säsongen kände de på just Antholz vars klassiska arena ligger på 1 600 meters höjd och är en erkänt prövande plats.

I sommar har det varit dubbla läger, dels italienska Lavaze, dels Font Romeu i de franska Pyrenéerna och projektet får tummen upp av systrarna Hanna och Elvira Öberg, även om det har varit tufft.

”Kommer att bli väldigt intressant”

– Vi vill ha så mycket bra erfarenhet som möjligt, både av träning och tävling på hög höjd fram mot OS. Just den här säsongen kommer också bli väldigt intressant med tanke på det, för vi har fler världscuptävlingar på hög höjd än vi vanligtvis har, säger Hanna Öberg med exempel som Hochfilzen, Lenzerheide, Antholz och nordamerikanska Soldier Hollow och Canmore.

Lillasyster Elvira har precis som Hanna haft jobbiga erfarenheter av höjd, men ser en utveckling.

– Man märker inte bara på träning, utan dygnets alla timmar är man påverkad av höjden. Men jag tycker också att det går bättre och bättre för varje gång vi är uppe på höjd. Det är en process att lära sig, därför är det så viktigt att vi får in de här blocken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.