Det ryska skidskytteförbundet begär att få delta på internationella tävlingar igen. Foto: Bildbyrån

IBU-beslutet: Ryssar och belarusier får tävla – under neutral flagg

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har beslutat hur man ska hantera ryska och belarusiska åkare framöver. De kommer att få tävla – men under neutral flagg och utan landslagets dräkter.

De ukrainska skidskyttarna meddelade i dag att de inte kommer delta i de kommande tävlingarna. De stannar kvar i hemlandet.

Bland annat den svenska idrottsministern Anders Ygeman efterlyser ett EU-beslut om att stänga ute ryska idrottare helt från stora idrottsevenemang.

IBU väljer att låta de enskilda idrottarna tävla, men stänger av nationerna Ryssland och Belarus. Idrottarna kommer att tävla under neutral flagg och få världscuppoäng, men länderna får inga nationspoäng.

Inga flaggor

Ländernas flaggor kommer inte att förekomma på tävlingar, men Ukrainas kommer däremot hissas för att hedra det invaderade landet.

Beslutet gäller säsongens återstående tävlingar i världscupen, IBU-cupen och pågående junior-VM.

I nästa tävling, som körs i estniska Otepää, kommer ryska och belarusiska åkare inte att få tävla. Det meddelade den estniska regeringen på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.