Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johannes Lukas tankar om skyttet i spelaren ovan. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Johannes Lukas om det mentala kring skyttet: ”Det måste vi jobba på”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en världscuptävling där skyttet inte har stämt för herrarna.

Nu pekar huvudtränare Johannes Lukas ut det mentala som ett tydligt problem.

– Det måste vi jobba på, säger han till SVT Sport.

Se intervjun med Johannes Lukas om skyttet i spelaren ovan.

De svenska herrarna har inte fått skyttet att stämma på vallen hittills. Trots fina åktider, senast Martin Ponsiluoma under sprinten i dag, så fällde skyttet svenskarna på nytt.

– Det är inte godkänt. Nu har vi sett tre sprint det här året och vi har inte lyckats med våra toppstjärnor att skjuta 0+0 en gång. Vi ser i resultatlistorna att det krävs 0+0 eller 90 procent, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

”Det är det vi måste jobba på”

Lukas pekar ut det mentala som en huvudorsak till problemet.

– Pressen blir mer och mer på de unga. Det blir mycket mentalt. Det är det vi måste jobba på. Vi måste ge dem säkerhet så att de kan visa träningsresultat.

SVT Sports expert Helena Ekholm instämmer med tränaren och menar även att konkurrensen spelar in.

– Vi har inte konkurrensen som på damsidan. Dels får man träna mot de som skjuter bra hela tiden och att man känner ”jag behöver prestera för att fortsätta”, säger hon och fortsätter:

– Konkurrens kan vara både positivt och negativt. Nu kanske de som tävlar känner stressen ”jag måste prestera” och då låser det sig, annars kan det vara bra med den konkurrensen.

”Hur är det mentala stödet?”

Röster har höjts för att skaffa nya skyttetränare, något Ekholm inte tror kommer hjälpa.

– Många skyttetränare säger kanske samma sak. Men hur är det mentala stödet? Det kanske inte är något i det skyttetekniska utan det är den mentala biten man behöver jobba med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.