Rastorgujevs blir av med EM-guldet trots att han tog det före avstängningens inledning. Foto: TT

Lettisk skidskytt stängs av för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den lettiska skidskytten Andrejs Rastorgujevs stängs av i 18 månader sedan han brutit mot antidopningsreglerna gällande vistelserapportering. Det har Idrottens skiljedomstol, Cas, beslutat.

Rastorgujevs har missat tre dopningstester under ett år, i oktober 2019, i juni 2020 och slutligen i september i fjol.

Andrejs Rastorgujevs tog guld på EM förra säsongen och blev tia i jaktstarten på VM, men kommer att fråntas EM-guldet, trots att den tävlingen avgjordes i januari, enligt ett beslut från det internationella skidskytteförbundets integritetsenhet.

Avstängningen gäller från och med den 11 mars 2021, då letten stängdes av tillfälligt, och i 18 månader, vilket gör att han missar OS i Peking i februari.

”En av de trevligaste killarna i världscupen”

Han har tre veckor på sig att överklaga avstängningen. Ytterst, ytterst sällan ändras en dom från Cas.

Svenske stjärnan Sebastian Samuelsson kommenterade avstängningen i våras.

– Rastorgujevs är en av de trevligaste killarna i världscupen så om han är inblandad i dopning skulle vara väldigt tråkigt. Det ser ju inte bra ut om man missar tre test. Alla vet ju om reglerna och det känns klantigt om det är misstag.

MER OM DOPNING: Mo Farah: Om du vill bli bäst – då ingår det att...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.