• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Mona Brorsson hyllas av systrarna Öberg vid målgång. Foto: SVT

Mona Brorsson tog SM-brons i sista loppet i karriären: ”Ville så gärna få med en medalj”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson tog SM-brons i sitt sista lopp som elitskidskytt. Hon fick kliva upp på pallen tillsammans med segraren Elvira Öberg och tvåan Hanna Öberg.

– Gud vad skönt, jag ville så gärna få med mig en medalj i dag och är jättenöjd med det jag gör i dag, säger 33-åringen med en bukett tulpaner i näven till SVT Sport.

– Jag känner mig färdig, så nöjd med det jag gjort. Förmågan att pressa mig när det gör riktigt ont har blivit sämre. Man måste ha den brinnande lusten och det har jag inte men jag kommer att sakna allt annat med sporten. Jag hoppas finnas kvar i sporten på något sätt, säger Brorsson efter sin 19:e individuella SM-medalj.

Vid målgången gjorde systrarna vågen för Brorsson.

– Hon gör en fantastisk tävling och lägger en fantastisk karriär, inte minst i landslaget, på hyllan. Hon har betytt så mycket för det här laget och varit med under hela min karriär. Det kommer att bli ett stort tomrum, säger Elvira Öberg om Brorsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervju med Brorsson efter sista loppet Foto: SVT

Elvira Öberg säkrade guldet på sista skyttet

Kampen om guldet blev en uppgörelse mellan systrarna Elvira och Hanna Öberg. De kom in samtidigt till det sista skyttet och efter en bom på Elvira och två på Hanna var det klart vart guldet skulle hamna.

– Det blev spännande på slutet. Jag får med mig att hon bommade två skott: ”skönt” hann jag tänka. Det hade blivit tufft att få köra om det, säger Elvira Öberg som hade en katastrofal inskjutning.

– Skönt att kunna vända tvåan i det första skyttet, fortsätter Elvira Öberg.

Hanna Öberg gick ut två sekunder före Brorsson som fick en bra draghjälp till bronset på spurtvarvet. Anna Magnusson gick ut som fyra efter det sista skyttet, 18 sekunder efter Brorsson, men kunde inte hota.

– Jag vann igår och för syskonfridens skull var det nog bra att hon fick vinna, säger Hanna Öberg.

Systrarna Öberg lämnade annars bra handikapp till övriga fältet med att få två bom i det första liggande skyttet och gick ut som 12:a och 13:e hela 44 sekunder efter Brorsson som då ledde loppet.

Resultat masstart 12,5 km SM, Boden:

1) Elvira Öberg, Piteå, 39.32,5 (3)

2) Hanna Öberg, Piteå, + 25,1 (4)

3) Mona Brorsson, Finnskoga, 34,2 (1)

4) Anna Magnusson, Piteå, 50,5 (4)

5) Anna-Karin Heijdenberg, Tullus, 1.10,9 (2)

6) Stina Nilsson, Lima, 1.31,7 (4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.