Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Endre Strömsheims avgörande ryck och målgång i Oberhof. Foto: SVT

Norsk dominans i jaktstarten – Strömsheim tog första segern

Uppdaterad
Publicerad

En oerhört rafflande sista ståskjutning avgjorde pallplaceringarna i jaktstarten i Oberhof.

Endre Strömsheim, inspirerad av Nils van der Poel, bommade två skott i sista stående, men vann ändå sin första världscupsseger efter att han dragit ifrån Sturla Holm Lägreid på slutvarvet.

– Jag väntade på honom (Lägreid) och så lade jag in en spurt. Jag är så tacksam att jag får uppleva det här, sa en riktigt glad vinnare till SVT Sport.

Och framgången vill norrmannen tacka en svensk för.

– Jag är väldigt inspirerad av Nils van der Poel. Jag har försökt översätta det han gjorde på isen till spåret. Det fungerar för mig, jag älskar hans träningsmanifest, säger Strömsheim.

Dramatiskt avgörande

Tävlingen såg ut att avgöras på vallen när Strömsheim i ledning bommade två skott. Men när Johannes Thignes Bö bommade bort sig med tre missar såg Strömsheim ut som segrare.

Då kom Sturla Holm Lägreid in och sköt fullt. Upplagt för den mer rutinerade Lägreid trodde många – men Strömsheim var iskall på slutvarvet. 26-åringen från Oslo släppte upp Lägreid med ett flin på läpparna för att någon kilometer senare enkelt rycka ifrån till seger.

Det var en total norsk dominans när tävlingen summerades. Norskt på de fem första platserna. Men vem av norrmännen som skulle vinna avgjordes i ett drama.

– Det är helt sinnesjukt, nivån är skyhög, säger Strömsheim om norska lagets styrka.

Ingen blågul succé

Ingen av svenskarna lyckades i dag. Tre bom vardera av Martin Ponsiluoma (sjua) och Sebastian Samuelsson (nia) medan Jesper Nelin (tia) klarade sig godkänt med bara en bom.

– Hade egentligen bra känsla i skyttet idag, men känner mig trött i spåret. Tar nog med mig tröttheten in i sista skyttet och tappar fokus, säger Samuelsson till SVT Sport, om de sista två bommen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.