Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) presenterade i lördags programmet i världscupen för kommande säsong.
Nytt blir att disciplinen supersprint gör debut.
Supersprint är en tävlingsform som har testats i IBU-cupen (serien under världscupen) den gångna säsongen och avgörs genom kval och final.
IBU har valt att lägga säsongens enda supersprint under avslutningshelgen i Holmenkollen. Ett beslut som Sebastian Samuelsson inte är helt nöjd med.
– Jag kan väl tycka att det blir lite konstigt att kasta in det i en avslutning när världscupen och allt ska avgöras. Att det då är en disciplin som inte har körts på VC-nivå förut blir konstigt. Det blir en disciplin som blir väldigt tajt och det kommer bli mycket större risk för vurpor och stavar som går av och sånt. Det hade varit tråkigt om sådana grejer ska avgöra en total världscup, säger han till SVT Sport.
Distansen kan försvinna
I övrigt är dock 23-åringen positivt inställd. Han tror att skyttet kommer bli ännu viktigare än i någon annan disciplin.
– Jag tycker det är ett steg i utvecklingen att göra skidskyttesporten mer intressant och allt det där. Men jag hade hellre sett den en premiärhelg eller att man provat den tidigare innan den fått så stor betydelse.
Hur många gånger har du själv tävlat i supersprint?
– Jag tror bara jag kört det en gång och det var som ungdom. Annars brukar många tävlingar på sommaren, som är på rullskidor, vara i det formatet. Vi gör lite sådant på träning i bland också, men jag har aldrig kört det på riktigt så.
På sikt kan supersprinten komma att ersätta distansloppet. Sedan tidigare pågår redan en diskussion mellan IBU och internationella olympiska kommittén, IOK, om att plocka bort grenen från OS-programmet.
– Distanstävlingar är någonstans lite av hjärtat i skidskytte. Nu har vi tre distanstävlingar varje år i världscupen och det vore synd om vi inte skulle ha någon. Jag tycker det är en väldigt bra tävlingsform och den måste få vara kvar på något sätt, säger Samuelsson.
Supersprint
Supersprint är en tävlingsform som är uppdelad i två delar – en kvaltävling samt en final.
I kvaltävlingen startar de tävlande med 15 sekunders intervall. Kvalet körs på en bana som är mellan 2,4 och 3,6 km totalt. Skjutning sker efter 800 m respektive 2400 m; en liggande och en stående serie. Varje åkare har ett extra skott per serie. Är inte måltavlorna nere efter extraskottet väntar en förkortad straffrunda som är 75 meter, som jämförelse är straffrundan normalt 150 meter.
De 30 snabbaste åkarna i kvalet går vidare till final. Finalen fungerar lite som en masstart.
Alla åkare startar samtidigt. Finalen åks på en bana som är 4 till 6 km lång, bestående av fem varv på mellan 800 m och 1200 m. Finalen innehåller fyra skjutserier; ligg, ligg, stå, stå. Samma regler som i kvaltävlingen gäller för skyttet.
Källa: Internationella skidskytteförbundet.