Sebastian Samuelsson. Foto: TT

Ärorikt uppdrag för Sebastian Samuelsson: ”En skyldighet”

Uppdaterad
Publicerad

Av elva kandidater röstades fyra fram till IBU:s (internationella skidskytteförbundet) åkarråd.

Sebastian Samuelsson är en av dem.

– Det är ett stort ansvar, säger Samuelsson till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson säger ofta vad han tycker och räds inte ämnen som bland annat dopning. Nu har han också valts in i IBU:s åkarråd, som en av fyra åkare.

– Jag ser det som ett väldigt fint uppdrag. Jag hoppas att jag kan representera mina kollegor så bra som möjligt. Det gäller att det ska vara bra för de små nationerna, för de större nationerna och alla där emellan, så det är ett stort ansvar, säger han till SVT Sport.

”Viktigt att de stora stjärnorna tar ansvar”

Tidigare har stora stjärnor som Ole Einar Björndalen, Darja Domratjeva och Martin Fourcade suttit i åkarrådet.

– Det är viktigt att de stora stjärnorna tar ansvar och inte bara pratar om vallor och så, utan att man tar ett ansvar för sin idrott också. Skidskytte är en fantastisk sport, men det kommer inte av sig själv, säger Samuelsson.

Samuelsson är en av skidskyttarna som tidigare vågat prata mycket om dopning och nu senast om förbudet mot fluorvalla.

Hur ser du själv på de övriga stora frågorna?

– Det är klart att det är jätteviktigt, dopningsfrågan och klimatet som du är inne på. Tar man klimatet så ska man vara medveten om att det är en vintersport så vi är i behov av snön och då måste vi börja tänka i de banorna, så det är jätteviktigt.

– Jag ser jag det som en skyldighet att ställa upp och vara en kandidat i de aktivas kommitté och nu blev jag invald också. Man kan inte bara stå och prata i den mixade zonen utan man måste vara en del av lösningen också.

ARKIV: Samuelsson om klimatförändringarna: ”Ska tänka på vilka resor som är viktiga” (18 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.