• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sebastian Samuelsson kritiserar Daniel Ståhl Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson kritiserar friidrottarna

Uppdaterad
Publicerad

Fler idrottare borde våga säga vad de faktiskt tycker.

Det anser Sebastian Samuelsson, som reagerade över att så få aktiva sade något negativt om Qatar under friidrotts-VM.

– Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslöst, säger han.

Daniel Ståhl kallade Qatar för ett land med ”lite annorlunda lagar och det är bara att acceptera det.”

Armand Duplantis ville inte fokusera på det som var utanför Khalifastadion i Doha, och stavhoppskollegan Angelica Bengtsson tyckte att det var bra att mästerskapet gick där det gick, för att man lättare kan förändra något om man först får se verkligheten.

Skidskytten Sebastian Samuelsson har svårt att förstå den sortens kommentarer.

– Man bara stryker medhårs och finner sig i det. Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslöst, säger han.

– Jag tycker att idrottare överhuvud taget borde vara bättre på att prata om saker och ting. Det behöver inte bara vara dopning, det kan vara jämställdhet eller mänskliga rättigheter i Qatar eller vad det än må vara så tycker jag att man ska dra öronen åt sig.

Tydligare kritik

Han tycker att de som tävlade i Qatar borde tydligare ha sagt vad de tyckte.

– Ja, jag tycker det, framför allt eftersom det är så uppenbart att alla tycker att det är fel. Det är ju ingen som tycker att det är bra att friidrotts-VM går i Qatar. Och det är ingen som tycker att det är slavarbetare som ska bygga upp fotbollsarenor till VM, men det är aldrig någon som säger något.

Efter herrarnas stavhoppskval under VM i Qatar fick Armand Duplantis frågan om vad han tyckte om att mästerskapet gick i Qatar, som kritiserats för bristen på demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det är VM, jag är taggad på att vara här. Det kändes bra inne på arenan, allt utanför den stänger jag ute, det är inte mitt huvudfokus. Jag har den största tävlingen i mitt liv framför mig... allt annat är som det är, jag kan inte ändra på det, svarade Duplantis.

”Ta ansvar”

En inställning som Samuelsson tycker är alltför vanlig.

TT: Tycker du att fler aktiva borde ta ställning?

– Ja, generellt tycker jag det, ja absolut. Jag tycker att ofta blir man rädd för att uttala sig för att man inte vill ha något energiläckage och man vill kunna fokusera på idrotten. Men någonstans tycker jag att man måste ta det ansvaret, att vi själva skapar världen vi vill leva i.

Själv har Sebastian Samuelsson blivit en stark röst i antidopningsarbetet. Nyligen skrev han en debattartikel på norska sajten Idrettspolitikk, som fick stor uppmärksamhet. Där gick han till hårt angrepp mot den snart avgående Wada-ordföranden Craig Reedie och skrev att han helt saknade förtroende för den internationella antidopningsbyrån efter dess arbete med rysk dopning.

– Den här debattartikeln jag skrev, det var ganska hårt språk det känner jag själv, men någonstans börjar tålamodet ta slut, det händer inte så mycket så det var mer en reaktion på det, säger Samuelsson.

”Stoppa Ryssland”

Wada hävde förra året sin avstängning av den ryska antidopningsbyrån Rusada, för att i gengäld få tillgång till Rusadas data – uppgifter som man nu fått in, men misstänker har blivit manipulerade.

– Visar det sig att den är det (manipulerad) då måste man ju stänga av ryska antidopningsbyrån en gång till och jag ser inte hur man kan skicka ryska idrottare till Tokyo eller kanske inte ens Peking. Jag tycker att fler idrottsförbund borde snegla på friidrottsförbundet där man sagt att Ryssland inte är välkommet bortsett från några neutrala idrottare, säger Samuelsson.

Hans starka röst i arbetet mot dopning tog honom förra året till Vita huset i Washington dit han bjöds in för ett samtal om antidopningsarbete. Men själv tycker han inte att han lägger så mycket krut på engagemanget.

– Det är mer att när ni journalister ställer frågor så svarar jag i stället för att ducka – det är inte som att jag sitter hemma och skriver debattartiklar varje dag. Men när man väl säger något får det väldigt stor uppmärksamhet eftersom det är få som gör det, säger han och fortsätter:

– Jag ser det någonstans som mitt ansvar som offentlig person och idrottsutövare, att man ser sig omkring och säger till när något är fel. Det här är något som i allra högsta grad påverkar allting som har med idrott att göra, ekonomi och allt. Därför ser jag det som mitt ansvar att faktiskt prata om de här sakerna.

ARKIV: Daniel Ståhl gillar att tävla i Qatar (28 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.