Mardrömsstafett för Sverige – sköt bort sig direkt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick en katastrofstart på säsongens första stafett i Kontiolahti.

Vid det andra skyttet på den första sträckan bommade Peppe Femling totalt och drog på sig två straffrundor.

– Man kokar ju nästan, säger Peppe Femling efter sin sträcka.

Det började bra för Peppe Femling. I det första skyttet sköt han fullt och låg i täten tillsammans med favoriterna Frankrike, Norge och Tyskland.

Men vid det andra skyttet tappade Femling allt. Fem bom och två straffrundor senare var Sveriges pallchanser i princip borta.

– Godnatt Sverige, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

”Han fick panik”

Det var ingen munter skyttetränare som visade tavlan efteråt.

– Tavlan är lite för liten för att kunna visa bommarna. Känns som att han fick panik på något sätt, säger tränaren Jean-Marc Chabloz till SVT.

30-åringen var inte nöjd efter sträckan.

– Man kokar ju nästan. Jag ville inte gå för fort på andravarvet för att ha något på sista. Jag fick det som jag ville. Jag vet inte riktigt vad jag håller på med, säger Femling.

Sverige repade sig aldrig efter det. Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma tog hand om den andra och tredje sträckan, men skyttet höll inte måttet.

– Det är bara att lägga det bakom sig och se framåt, säger Martin Ponsiluoma.

Chabloz: ”En flopp”

Sebastian Samuelsson gjorde bäst ifrån sig i det svenska stafettlaget. Det blev en bom på sistasträckan och Samuelsson lyfte Sverige till en tiondeplats – två minuter och 53 sekunder efter segraren.

Chablozs analys efter fiaskot?

– Jag gör ingen speciell analys, det var bara en dålig dag. Det var en flopp. Det är sådant som händer i skidskytte, säger han.

Norge vann stafetten för 67:e gången totalt. Tyskland blev tvåa och Frankrike tog den sista pallplatsen.

Femling om fiaskoskyttet: ”Jag kokar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.