– Jättekul att Sverige är med igen, och kul att det blir tävling i Ruhpolding trots att världscupen där ställdes in, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.
World Team Challenge brukar avgöras inför 50 000 åskådare i Schalke 04:s fotbollsarena i Gelsenkirschen. Corona sätter i år stopp för publik och då flyttar man istället tävlingen till Ruhpolding.
Högberg och Stenersen får chansen
Sverige brukar av främst logistiska skäl avstå att skicka lag till den normalt sett spektakulära tävlingen som nu blir coronaanpassad. När de största stjärnorna stannar hemma och prioriterar träning får Elisabeth Högberg och Torstein Stenersen chansen i mixedstafetten.
– Vi skickar ett lag utanför ordinarie landslagsgruppen men det kan bli jättebra ändå. Bettan är i jättebra form, det visade hon i Kontiolahti och Torstein får nu chansen att visa att han vill in i världscuplaget igen, säger skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.
Startfältet är alltid högklassigt i inbjudningstävlingen WTC och Högberg/Stenersen kommer behöva prestera på sin absoluta topp för att konkurrera. Elisabeth Högberg vann IBU-cupen, steget under världscupen, totalt i våras, efter bland annat sex individuella segrar. Cupsegern gav en friplats till världscuppremiären i Kontiolahti. I sprinten över 7,5 km hade Högberg sjunde bästa åktid men slutade på 52:a plats efter fyra bom.
Torstein Stenersen kör denna säsong utanför landslagets regi, hade en tung fjolårssäsong, men aspirerar ändå på en plats i världscuplaget. Stenersen fick inte plats i Kontiolahti men körde den svenska premiären i Idre för ett par veckor sedan och var då åtta – 1.17 efter segrande Sebastian Samuelsson på sprinten över 10 km, men slog Peppe Femling som fick åka i världscupen. Hans främsta merit är en sjundeplats i just Ruhpolding för några år sedan, han har även vunnit stafett i världscupen med Sverige.
Hemma hos Wolfgand Pichler
De svenska veteranerna kan banorna och skjutvallen i Ruhpolding utan och innan, under åren med Wolfgang Pichler som ledare tillbringades många lägerveckor i alporten i södra Bayern. Ruhpolding som är en av de mest klassiska skidskytteorterna blev av med sina världscuptävlingar då man av pandemiskäl kör dubbla veckor i Oberhof.
– Det här är en rolig och fartfylld tävling som brukar locka stor tv-publik även utan svenskt deltagande. Med årets inledande succé i färskt minne känns det som att det kan bli hur kul som helst, säger Bränholm.