Skidskyttelandslaget tänker skynda långsamt med Stina Nilsson och inte kasta in henne i världscupen direkt – trots att en regeländring gjort det möjligt att delta där även om man saknar skidskyttemeriter.
– För min del känns det ganska tryggt att veta att jag kommer få tid att växa in i det och det är allt jag vill ha. Jag känner att jag inte har på de stora arenorna att göra och jag vill ge mig tid att känna mig trygg i den situation jag hamnar i. Jag vill lära mig alla rutiner, säger den förra längdstjärnan, som bytt sport till den här säsongen, till TT.
I stället ska Stina Nilsson inleda den nya tävlingskarriären på svensk mark. Men just nu finns det bara två planerade tävlingar i hennes kalender: Sverigecupen i Idre den 14–15 november och i Boden före jul.
IBU-cupen, nivån under världscupen, är uppskjuten till efter årsskiftet på grund av pandemin och drar igång först den 14 januari i tyska Arber. Det gör att utbudet av tävlingar är begränsat.
– Min ambition är att få tävla mycket. Jag hoppas det finns tävlingar på hemmaplan i början som gör att jag kan få vänja mig vid hur en tävlingsdag ser ut.
Ser över möjligheterna
Nilssons personliga skyttetränare Jean-Marc Chabloz berättar att det faktiskt finns flera lopp i kikaren för henne.
– Vi försöker spetsa programmet med några ytterligare, i och med att det kommer en IBU-cup efter jul. En optimal lösning är att vi har tävlingar i Sverige. Det kan vara Sverigecuper eller andra tävlingar som vi arrangerar lite mer sporadiskt. Även om vi tränar varje dag är det nytt för henne och hon behöver göra det ett par gånger innan hon är redo för nästa steg. Det är ganska bra att börja här i Sverige, säger Chabloz och fortsätter.
– Förhoppningsvis kan hon vara ute på IBU-cuper i januari. Men samtidigt så är det så att Stina behöver kvala för att komma dit. Vi har inget dåligt damlag där heller.
TT: Hur många tävlingar finns det i Sverige innan jul?
– Kanske kan förbundet hjälpa till i bland annat Östersund, att man har tävlingar där som erbjuds för åtminstone seniorerna, eventuellt juniorerna också. Det kommer att bli en tävling i Östersund som jag vet ska arrangeras i och med att det inte finns någon IBU-cup.
Åtta till tio tävlingar
Skyttetränaren, som ska distanscoacha Nilsson i vinter eftersom han själv ska resa med det svenska världscuplaget, vet i dagsläget inte exakt hur många tävlingar Nilsson får ihop innan årsskiftet. Schweizaren hoppas dock på en handfull.
– Säg att hon kan få ihop åtta till tio tävlingar vore det kanon. Det behöver inte vara Sverigecup-status eller IBU-cupstatus. Bara att man gör en officiell grej. Att man har en inskjutningstid och en starttid. Att man har sin bana, säger han.
– Jag är säker på att förbundet tar emot alla som är intresserade av att arrangera någonting. Det är inte bara för Stinas skull, utan för alla som är under IBU-cup och världscup. Vi behöver tävlingar för att de ska kunna ta sig framåt.
KLIPP: Tre snabba med Stina Nilsson och Hanna Öberg (3 oktober 2020)
Fakta: Stina Nilsson
Efter nio säsonger i världscupen på skidor, med bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 23 individuella världscupsegrar, meddelade Stina Nilsson i mars i år att hon sadlar om till skidskytte.
Hon fick direkt en utvecklingsplats i A-landslaget och har under sommaren tränat hårt på framför allt skyttet.
I augusti föll hon under rullskidträning och fick en fraktur i vänstra armbågen, vilket gjorde att hon inte fick använda stavar under sex veckor och skyttet fick anpassas under en tid. På grund av skadan missade hon SM i rullskidskytte.