Stina Nilsson förde Lima till SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Lima, med Stina Nilsson och Tobias Arwidson, vann SM-guldet i single mixedstafett.

Efter ett dramatiskt sista skytte spurtade Nilsson ner Emma Nilsson från Bore Torsby.

– Jättekul. Det var så roligt att få skjuta om det på sista stå, säger Stina Nilsson efter karriärens första SM-guld i skdiskytte.

Det svängde rejält i resultatlistan när skidskyttet var tillbaka på SM-programmet för första gången på tio år. Stina Nilsson och hennes Lima låg tillsammans med Bore Torsby i täten efter den första växlingen – men kraftig vind på det liggande skyttet ställde till det.

Stina Nilsson drog på sig hela tre straffrundor medan Bore Torsbys Emma Nilsson bara behövde två extraskott. Den förra längdstjärnan tappade nästan 35 sekunder på ledande Bore Torsby.

Trots Nilssons missar var det just Lima och Bore Torsby som slogs om SM-guldet. När Tobias Arwidson växlade över till Nilsson för sista gången var avståndet en dryg halvminut upp till Emma Nilsson.

Stark i spåret

Stina Nilsson, som åkte bra hela tävlingen, fortsatte att ösa på i spåret. Efter det sista skyttet, där både Stina och Emma undvek straffrundor, var avståndet bara 13,9 sekunder.

– Jättekul. Jag tycker att det var så roligt att få skjuta om det på sista stå och att jag kunde sätta mitt sista skott så att jag fick ett bra jaktläge, det var extremt roligt, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Avgörandet kom på upploppet. Stina Nilsson, som kört ikapp Emma Nilsson, klev förbi Torsbyåkaren som inte orkade svara.

– Jag vet att Emma är en riktig räv så jag visste att det här är inte givet. Hon är lite som jag, ligger gärna bakom och sedan gasar på slutet. Så jag visste att här får jag göra något som jag själv inte skulle ha gjort , att gå emot vinden, säger Stina Nilsson.

Ekholm: ”Imponerande”

– Imponerande att se. Ingen skräll att hon tar hem den här spurten, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Stina Nilsson, tillsammans med Tobias Arwidson, vann guldet före Bore Torsby, med Emma Nilsson och Emil Nykvist, som knep silvret. Bronset gick till Östersunds tredjelag.

För Nilsson, som bytte längdskidor mot skidskytte 2020, är det karriärens första SM-guld i skidskytte.

Bara nio av 20 lag kom till start på SM-veckan på grund av sjukdom. Efter världscupavslutningen i Oslo förra helgen hölls en stor avslutningsfest där flera av de svenska åkarna, bland andra Elvira Öberg och Jesper Nelin, blev coronasmittade.

Du kan se tävlingen i sin helhet i repris här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.