• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svensk skidskytte-boom

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler håller på med skidskytte – på tre år har antalet medlemmar ökat med 121 procent.

– Det är viktigt, säger OS-hjälten Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Senast på vinter-OS blev det svensk skidskytte-succé och sporten fick stor uppmärksamhet. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fick sina stora internationella genombrott, och har blivit stora svenska affischnamn för sporten. Men även innan framgångarna var svenskt skidskytte på framväxt.

Skidskytteförbundet har haft en medveten satsning på att locka fler till sporten, och nu kan man se att den gett resultat. Antalet medlemmar i förbundet har ökat med hela 121 procent från 2014 till 2017 (tävlande, ledare, funktionärer).

– Det är jättekul så klart, och en trend man sett i flera år. Det skapar en bredd och en elit, säger Sebastian Samuelsson.

Förbundet har lyckats bra med att rekrytera ungdomar.

– En viktig faktor till varför vi har haft denna mycket positiva trend de senaste åren är att förbundet har förnyat och utvecklat sin verksamhet genom att komplettera verksamheten med skidskytteluftgevär. Skidskytteluftgevären är säkerhetsmässigt enklare att hantera (dvs inga licenser varken för vapen eller skjutbana) och dessutom mycket billigare än .22 long vapnen, säger Erika Öhrling, utbildnings- och föreningsansvarig på skidskytteförbundet.

Fakta

Aktiva medlemmar (utövare, ledare, funktionärer m.m)

2017 5 282

2016 4 592

2015 2 774

2014 2 388

Skidskytte-föreningar

2017 75 föreningar

2016 71 föreningar

2015 69 föreningar

2014 68 föreningar

2013 62 föreningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.