Norge hade en mer lyckad dag än Sverige på skidskytte-EM.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norge överlägsna i EM-premiären: ”Norska mästerskapen på EM” Foto: SVT

Svenskarna krossade av Norge i EM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Femdubbelt Norge och svagt svenskt skytte. Det blev resultatet då skidskytte-EM inleddes i slovakiska Brezno-Osrblie.

– Imponerande av Norge. Det är norska mästerskapen på EM idag, säger SVT Sports expert Elisabeth Högberg.

Landslagets huvudtränare Johannes Lukas har lämnat två herrplatser öppna i truppen till VM i Nove Mesto. Men då EM inleddes med en distanstävling var det ingen av svenskarna som riktigt tog chansen.

Samtliga svenskar hade minst två bom och bäst var Malte Stefansson på en åttondeplats. Han och Anton Ivarsson, som slutade elva, stannade på två bom vardera.

”Blev krångligare”

Peppe Femling, Emil Nykvist och Viktor Brandt hoppas alla på en VM-plats, men i dag stärkte de inte sina aktier då alla tre hade fem bom.

– Det blev nog lite krångligare att ta ut två personer idag. De tre som man tänker att landslagsledningen valde mellan har alla fem bom, säger Högberg.

Tävlingens sjätte svensk, Henning Sjökvist, hade två bom.

Segern gick till norrmannen Vebjörn Sörum före landsmännen Johan-Olav Botn och Martin Uldal. Efter dem kom ytterligare två norrmän.

Norsk seger också på damsidan

Även på damsidan blev det norsk seger i form av Maren Kirkeeide. Hon vann före moldaviskan Alina Stremous och slovakiskan Ema Kapustova.

Bästa svenska var Annie Lindh som sköt fullt.

– Det känns jätteskönt. Jag kände efter första skyttet att idag blir det fyra nollor. Det här betyder jättemycket, säger hon till SVT Sport.

Stina Nilsson hade näst bästa åktid, men fyra bom gjorde att hon slutade 19:e. Sara Andersson var näst bästa svenska på en 16:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.