• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Tarjei Bö och Torstein Stenersen. Foto: Bildbyrån

Tarjei Bö om att byta till Sverige: ”Så lågt vill jag inte sjunka”

Uppdaterad
Publicerad

Tarjei Bö får inte köra mixedstafetten trots att han vunnit två individuella lopp i världscupen och ligger trea totalt den här säsongen. Han skämtar lite om att göra som Torstein Stenersen och byta till Sverige men stannar vid det som en tanke.

– Så lågt vill jag inte sjunka, säger Bö med ett leende.

Precis som i vanlig skidåkning råder överflödets förbannelse för de norska skidskyttarna. Det märks inte minst när bara två herrar får plats i onsdagens mixedstafett som inleder VM i Pokljuka. Det är fyra norska herrar i topp av den totala världscupen och ettan Johannes Thingnes Bö och säsongens komet, tvåan Sturla Holm Lägreid, kommer att köra.

– Det ser inte så bra ut när man inte kommer med i laget. Men ser man det lite från sidan så är det inte så mycket mer som jag kunde ha gjort. Jag hade kunnat byta medborgarskap som Torstein Stenersen (norrmannen som blev svensk) men det hade varit mesigt att göra en sådan grej, så lågt vill jag inte sjunka, säger Bö med ett leende enligt norska TV2.

Även om det svider för Bö att inte få köra tillsammans med lillebror Johannes inser han att laguttagningen är rättvis. Tirill Eckhoff och Marte Olsbu Röiseland kör damsträckorna.

”Sturla har varit bättre”

– Sturla har varit bättre. Han har fyra segrar och jag har två. Det är rättvist att han får köra, säger Bö och vänder på resonemanget och sätter sig in i Lägreids position.

– Om jag hade varit Sturla hade jag varit irriterad om jag inte fått köra. Vi har ett så starkt lag och det är så många distanser i VM. Jag får fokusera på att köra så bra som möjligt i de lopp jag får åka, säger Bö.

Lägreid berättar om en bra stämning på hotellet.

– Vi är bägge införstådda med uttagningsprinciperna och vad som räknas in. Att jag är tvåa och han trea i världscupen är orsaken till att jag får köra och han inte, säger Lägreid.

Torstein Stenersen föddes i Norge men bytte till Sverige 2014 eftersom han insåg att det aldrig skulle bli någon landslagsplats i hemlandet. Han var nära att få en VM-plats men den femte och sista herrplatsen gick till Malte Stefansson.

KLIPP: Ferry tror på medalj – men orolig för skyttet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.