Skidskytten Tilda Johansson klädd i landslagsdress gör sig redo för att skjuta på tävling.
Hör skidskytten Tilda Johansson om livet som elitidrottare: ”Inte mått så bra”. Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytten Tilda Johansson om pausade karriären: ”Rätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Redan på flyget ner till IBU-cupen i Martell i Italien kände skidskytten Tilda Johansson att hon nått sin gräns. Hon ville inte tävla.

Hon fullföljde distansen och sprinten, men valde sen att åka hem och pausa sin karriär.

– Jag tycker att jag mår mycket bättre nu och känner verkligen en lättnad i kroppen. Samtidigt som det varit jättejobbiga veckor för jag älskar fortfarande skidskytte och jag vill tillbaka men just nu så funkar det inte, det måste ske en förändring för att jag ska komma tillbaka, säger Tilda Johansson till SVT Sport

Under flera år har Tilda Johansson känt en sviktande motivation och glädje till sporten men det var under en tävling i IBU-cuppen i Martell i Italien i början av året hon bestämde sig för att pausa karriären.

På flyget ner till Italien kände Tilda Johansson att något inte stämde.

– Jag kände ”Nu vill jag verkligen inte längre”, säger Tilda Johansson.

Hon var nästan redo att vända redan på flygplasten men valde att tävla i distansen, efter vilken hon tog beslutet att köra även sprinten men att sen åka hem oavsett resultat i den tävlingen.

Hör Tilda Johanssons tankar om livet som elitidrottare i spelaren ovan.

Bytte IBU-cupen mot klassrummet

Nu jobbar Tilda Johansson på skidskytte-gymnasiet i Sollefteå där hon trivs väldigt bra. Hon öppnar upp för en eventuell comeback, men det måste ske på hennes egna villkor.

– Min förhoppning är att komma tillbaka absolut, sen har jag svårt att se att jag ska tävla mer internationellt den här säsongen. Jag kanske ställer upp på någon nationell tävling, SM-veckan till exempel. Men det som krävs är att jag ska stå utanför och göra en egen satsning i så fall, säger Tilda Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.