Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Malte Stefansson och Oskar Brandt tvingas till straffrundor. Foto: Bildbyrån.

Tung svensk stafett i Östersund: ”Stressat från start”

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet var att slåss om en pallplats.

Men efter två straffrundor fick Sverige kämpa rejält för att ens komma topp tio.

– Det blev stressat från start, säger Malte Stefansson.

I förmiddags blev det klart att Jesper Nelin skulle missa dagens stafett på grund av sjukdom. Då blev istället den orutinerade Oskar Brandt inkastad på förstarundan. Efter första skyttet låg han bra till, men i det andra och stående skyttet började han darra.

– Under reservskotten började jag skaka, hade adrenalinpåslag. Äh, fan. Det var surt, säger Oskar Brandt efter sin straffrunda.

Till andra sträckan växlade Brandt över till Malte Stefansson med Sverige på elfte plats. Stefansson som gjorde säsongsdebut i världscupen, fick det inte att stämma på vallen. Tre extraskott i liggande skyttet följdes upp av en straffrunda efter stående skyttet.

– Det var inte starten på säsongen jag vill ha. Jag kände att det blev stressat från start, så det blev att jag inte gjorde mitt egna lopp, helt enkelt, säger Malte Stefansson.

Stark upphämtning av stjärnorna

När Martin Ponsiluoma tog över på tredjesträckan var Sverige på 18:e plats, bakom länder som Moldavien, Bulgarien och Kazakstan.

Han behövde två extraskott på både liggande och stående skyttet, men på grund av hans snabba skytte och starka skidåkning kunde han plocka flertalet placeringar och växla över till Sebastian Samuelsson från 12:e plats.

Och Samuelsson stod för en liknande prestation som Ponsiluoma och kunde se till att Sverige slutade på sjätte plats, över två minuter bakom vinnande Norge.

Storfavoriterna Norge vann i överlägsen stil framför Frankrike och Tyskland. Norrmännen behövde bara sju extraskott totalt och gick i mål i lugn stil framför Frankrike på andra plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.