• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ukrainska skidskyttar som Darya Blashko får träna tillsammans med svenska åkare som Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Ukrainas landslag får svensk hjälp: ”Har det tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas damlandslag i skidskytte kan träna och tävla som vanligt – tack vare Sverige.

Säsongsförberedelserna sker i Idre Fjäll.

”Vi är glada att de valt Sverige”, säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet.

Efter Rysslands invasion av Ukraina i början av året startade fem av sportens största nationer, tillsammans med Internationella skidskytteförbundet IBU, ett solidaritetsprogram.

Via det får Ukrainas damlandslag stöd i säsongsförberedelserna.

”Det känns jättebra att på det här sättet, tillsammans med Idre Fjäll, kunna hjälpa våra vänner från Ukraina, som uppenbart har det tufft på många sätt”, säger Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet, i ett pressmeddelande.

I Sverige får landslaget gratis boende, träningsfaciliteter, spårkort och vallatider, samt träningsdueller mot svenska och franska åkare.

Dessutom ska Ukraina tävla i helgens Sverigepremiär i Idre där även svenska landslagsstjärnorna är med.

”Det är här idrotten är som bäst, när vi stöttar varandra över landsgränserna i svåra tider. Det är hedrande för oss att få chansen att bidra och det är också kul att se att det är full fart på en snövit skidarena”, säger Andreas Starenhed, vd för Idre Fjäll, i pressmeddelandet.

Damernas världscupsäsong inleds i Kontiolahti, Finland, den 30 november.

Ukrainskan: ”Kände behov av att ha mitt gevär vid sängen”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.