Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sturla Holm Lägreid berätta om vådaskottet. Foto: FABRICE COFFRINI

Vådaskottet inträffade före sprinten i fredags

Uppdaterad
Publicerad

Sturla Holm Lägreids vådaskott inträffade i fredags före sprinten där han slutade fyra. Under gårdagen blev Lägreid trea i jaktstarten. Nu förklarar det norska laget varför det tog så lång tid att informera om händelsen.

– Vi ville ta ett korrekt beslut och då tog det lite tid, säger den norske sportchefen Per Arne Botnan till SVT Sport.

Nyheten att Lägreid, trea i den totala världscupen, stoppas från dagens masstart slog ner chockartat under förmiddagen i Lenzerheide men vådaskottet inträffade redan innan sprinten i fredags.

– Det här skedde precis innan sprinten och vi visste ingenting förrän under eftermiddagen efter tävlingen, säger den norske sportchefen Per Arne Bothnan och laget blev villrådigt eftersom man inte råkat ut för någon liknande händelse tidigare och inte visste hur man skulle hantera situationen.

Hitta rätt med Schweiz, Norge och IBU

Det hann gå en sprint med en fjärdeplats i fredags och en jaktstart med en tredjeplats för Lägreid under gårdagen innan norrmännen berättade vad som hänt för IBU, där de ville vara transparenta och visa på ett bra exempel.

– Vi tog upp det internt och frågade oss vad vi skulle göra och orientera oss mellan norsk och schweizisk lagstiftning och IBU:s regelverk och då tog det lite tid. Vi ville ta ett korrekt beslut och det här var okänt för många men nu när det har hänt är det en påminnelse för alla nationer om att vi måste vara väldigt försiktiga med sådant här, säger Botnan.

Noterbart är att Martin Ponsiluoma blev fyra i gårdagens jaktstart, placeringen efter Lägreid.

Hör expert Helena Ekholm berätta om händelsen i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Helena Ekholm om Sturla Holm Lägreids vådaskott Foto: Per Frisell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.