Skillnaden inför van der Poels nästa guldchans

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel var sist ut och hade samtliga konkurrenters tider att gå på när han tog OS-guld på 5 000 meter.

På fredagen, på dubbla distansen, är förutsättningarna annorlunda.

Svensken startar i näst sista startpar – och har en medaljkandidat bakom sig.

När lottningen av startfältet på 10 000 meter var klar under torsdagen stod det klart att Nils van der Poel i näst sista startpar. Svensken vet med andra ord inte om han har vunnit eller inte, när han går i mål i fredagens lopp.

– Det han mister den här gången är att han inte har koll på hela fältet. Han har ett par efter sig, bland annat kanadensaren Ted-Jan Bloemen som är en medaljkandidat. Han har fortsatt koll på de värsta konkurrenterna men han har ändå en efter sig. Det är skillnaden, säger SVT:s gästexpert under OS, Sebastian Falk.

OS i Peking 2022

Påverkar det van der Poels taktik?

– Nej, Nils kommer att ha en plan. Den kommer gå ut på att åka på de varvtider som han har tränat. Jag skulle tro att det blir runt låga 29 (sekunder), 29,5 och sedan försöka hålla det så länge som det går. För honom handlar det mer om att få ut det mesta av sin skridskoåkning än att tänka på vad de andra gör, säger Falk.

Roest största konkurrenten

Silvermedaljören på 5 000 meter, Patrick Roest, är alltjämt den största konkurrenten som startar i andra startpar. En annan är startfältets andra nederländare, Jorrit Bergsma. Kanadensaren Ted-Jan Bloemen bedöms vara en outsider till medalj, enligt Falk.

Och van der Poel – han är ännu större favorit på 10 000 meter än vad han var på på 5 000 meter.

– Tittar man på loppen som har varit de senaste åren har han större marginal här. På 5 000 meter har han inte varit självklar, trots världsrekord. Men på 10 000 har han vunnit med allt från 8 till 20 sekunder så där är det en mycket större marginal att falla på ifall det inte stämmer för honom.

Fredagens 10 000-meterslopp startar kl 9.00 svensk tid.

KLIPP: Experten om detaljen som avgjorde för Nils van der Poel (6 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet