Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janowski (i guld hjälm) felfri när Dackarna skaffade sig matchboll mot Lejonen. Foto: ESS Play/SVT

Dackarna med ena foten i SM-finalen – efter Janowskis show

Uppdaterad
Publicerad

Väntan har varit lång för svenska speedway-fansen.

Men under tisdagen drog semifinalerna igång där Dackarna gästade Lejonen och man visade att det inte spelade någon roll att man haft långledigt.

Mållillalaget vann med 49-41 efter Maciej Janowskis show.

– Ja, en åtta poängsledning på bortaplan hade vi tagit inför matchen. Vi är väldigt glada säger Janowski, till SVT Sport.

Lejonen tog emot Dackarna i ett rivalmöte i Gislaved. Ett Lejonen som kommer från två raka segrar mot Indianerna. Dackarna har haft långledigt och senast laget körde var 1 augusti . Dackarna som var direktkvalificerat till semin tack vare andraplatsen i grundserien.

Dackarnas GP-förare, Maciej Janowski, Daniel Bewley och Andzejs Lebedevs körde lördagens VM-deltävling i Cardiff och trion var i lika het form ikväll. Efter tionde heatet var det likaläge, 30-30. Men inför heat 12 vässade Dackarna tempot där just Maciej Janowski stod för ett sent ryck som gjorde att Dackarna var i ledning med 39-33 inför slutheaten.

Returen nästa vecka

Och efter en fin parspeedway från Janowski och Lebedevs kunde man avsluta med en femetta och ta hem den första semifinalen med 49-41. Fördel Dackarna inför returen i Mållila nästa vecka.

– Ja, en åtta poängsledning på bortaplan hade vi tagit inför matchen. Vi är väldigt glada men vi måste fokusera inför hemmamötet, Lejonen är ett bra lag och kan vara väldigt snabba på vår hemmabana, säger Dackarnas Maciej Janowski till SVT Sport.

”Vi kan lika gärna vinna med samma siffror

Lejonens sportchef Anders Fröjd ger sina tankar efter förlusten.

– Det är surt när man förlorar en semifinal på hemmaplan men det är en tajt match. Hela matchen följs vi åt men sedan rycker de i slutet. Men vi har en bra känsla, vi kör bra i Mållilla och vi kan lika gärna vinna med samma siffror där borta, säger han till SVT Sport.

Fördel Västervik i den andra semin

I den andra semifinalen mellan Västervik och Rospiggarna vann Västervik med 53-37. Ett Västervik som i princip var steget före hela kvällen och i man avslutade matchen på ett storstilat sätt genom att vinna det 14:e heatet med 5–1. Giganterna blev Bartosz Smektala och Gleb Chugunov.

Chans för revansch i Hallstavik nästkommande tisdag?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.