Genrebild. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Elitserien i speedway förblir stängd – körschemat kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Elitserien i speedway fortsätter att vara stängd även nästa säsong.

Körschemat med sex plus en förare blir också kvar under 2021 – ett positivt besked för svenska förare.

”Genom regeländringen för sexan och den eventuella sjuan säkrar vi dessa platser till svenska förare”, säger ESS vice ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Det fanns beslut om att öppna upp elitserien i speedway för nedflyttning 2021. Men så blir inte fallet.

Vid ett möte i går slogs fast att elitserien fortsätter att vara stängd på önskan från elitklubbarna. Som motprestation ska elitklubbarna tillsammans bilda tre lag i allsvenskan.

Smederna deltog inte i elitserien 2020. För några dagar sedan meddelade klubben att de är tillbaka 2021.

– Om ingen stor grej händer och ligan inte startar så kommer vi att köra, sa Eskilstuna Smedernas ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

”Med minst tre svenskar”

Det blir samma körschema som förra säsongen, det innebär sex förare plus en sjunde reserv. Det måste vara två svenskar bland de sex förarna. Förare sex och sju måste vara svenskar och ha ett ingångssnitt på max 1,0.

”Genom regeländringen för sexan och den eventuella sjuan säkrar vi dessa platser till svenska förare och möjliggör i praktiken för alla lag som vill och kan att köra med minst tre svenskar. I år fick vi i några matcher världsförare som hamnade på plats nummer 6 som reserv och det vill vi inte ska hända nästa år”, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande för ESS.

Slutdatumen för när trupperna ska vara spikade har flyttats fram tre månader till 28/2. Transferkorten har samtidigt gått från sju till fyra.

2020 gick samtliga lag till slutspel. Kommande säsong går ettan och tvåan från grundserien direkt till semifinal. Lag 3-6 möts i kvartsfinal.

KLIPP: Masarna svenska mästare 2020 (8 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.