Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Lejonen kör hem SM-guldet. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Lejonen svenska mästare efter 15 års väntan: ”Så många misslyckanden”

Uppdaterad
Publicerad

Lejonen är svenska mästare efter 15 år väntan. I kväll besegrades regerande mästarna Dackarna. Avgörande kom redan i det 13:e heatet.

– Fy fan vad skönt, wow! skriker Oliver Berntzon efter det efterlängtade SM-guld.

Lejonen föll i finalen för två år sedan, i kväll fick laget jubla.

– Det har varit så många försök och så många misslyckanden. Jag vet inte vad jag ska säga, underbart. Just nu känns det helt jävla fantastiskt, säger en segerrusig Berntzon till SVT Sport.

Efter segern med 5-1 i det 13:e heatet åkte Mateusz Cierniak och Kacper Woryna runt med Lejonflaggor för att fira. Det blev ett kramkalas inne på banan och guldhattarna åkte fram innan finalen kunde fortsätta inför 6 375 personer.

Segern skrevs till 49-41 efter 15 heat, vilket över två matcher blev 96-84.

Lejonen från Gislaved vann två år på raken 2008 och 2009 men har inte vunnit något mer SM-guld sedan dess – förrän i kväll.

Lejonen fick en kanonstart när man vann det första heatet med 5-1. Mateusz Cierniak kom i väg sist men lyckades redan i den andra kurvan på det första varvet passera dackeförarna Brady Kurtz och Timo Lahti.

Polacken lyckades vinna heatet före lagkamraten Dominik Kubera och ge laget en flygande start – då man totalt ledde med åtta poäng men guldet var långt ifrån säkrat.

Dackarna hade kvitterat i det fjärde heatet

Efter det fjärde heatet ledde Dackarna med 14-10 och det var helt lika totalt (Lejonen vann första mötet med 47-43).

När den femfaldige världsmästaren Bartosz Zmarzlik vann det åttonde heatet, hans första vinst under kvällen, före Oliver Berntzon gick Lejonen upp till ledning med 28-20 och hade då tolv poäng upp och skaffat sig ett järngrepp om SM-guldet.

– Jag är väldigt glad efter alldeles för lång väntan på att bli svensk mästare. Jag är väldigt stolt, säger Zmarzlik som så sent som i lördags blev världsmästare hemma i Torun.

– Ja det är väldigt tätt på given med två guldmedaljer, säger Zmarzlik som hoppas köra för Gislaved även nästa säsong.

Dackarna gjorde match av det ett tag men erkände sig besegrade.

– Klart att man är besviken men de malde ner oss. Skulle vi lyckas här så var vi tvungna att prestera på vår högsta nivå. Vi var i kapp när vi ledde med fyra poäng men sedan orkade vi inte och energin tog slut och jag lyfter på hatten för dem och ett välförtjänt SM-guld, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Senaste mästarna:

2024: Lejonen.
2023: Dackarna.
2022: Smederna.
2021: Dackarna.
2020: Masarna.
2019: Smederna.
2018: Smederna.
2017: Smederna
2016: Rospiggarna.
2015: Vetlanda.
2014: Vetlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.