Stödet från Sveriges Olympiska Kommitté innebär ett träningsbidrag för att två veckor om året kunna träna i vågpool. Stöder gäller fyra år, med Los Angeles-OS 2028 som mål.
– Det skulle vara det mest historiska ögonblicket för svensk surfing och fantastiskt om jag fick representera Sverige, säger Kian, som växte upp på Bali i Indonesien och har covidpandemins effekter på turismen att tacka för en stor del av framgången.
– Stränderna och vågorna på Bali var alltid proppfulla av surfturister från hela världen. Men under covid kunde jag spendera mer tid i vattnet än på land och det är jag lycklig över, för vi inhemska kunde äntligen surfa i Indonesiens bästa vågor helt själva utan att behöva trängas.
Extrem sport – reven är farligast
Sedan dess har utvecklingskurvan pekat brant uppåt. Förra året vann Kian Martin sitt första SM-tecken, men framför allt är han framgångsrik på världstouren, och jobbar nu för att kvala in bland de 32 bästa surfarna i världen.
Men det inte bara konkurrenterna på brädan som utmanar.
– Surfing är en extrem sport där allt kan hända. I dag såg jag en bild på mig själv surfande bredvid en stor haj. Framförallt är det reven som är det farliga och jag har haft några ”close calls”; slagit huvudet i botten och sånt, men tack gud, så har jag klarat mig fint hittills, säger han.
Vågpoolträningen är naturligtvis inte lika riskfylld som havet, men det är betydligt mycket mer vågor att träna på än i riktiga havet. En frekvens som definitivt som gör skillnad när man vill träna in nya trick.
– Jag har aldrig känt mig så redo som nu. 2024 kommer jag ta min surfing till en ny nivå, helt klart, säger han.