Foto: Bildbyrån

Kalmar stark nykomling på SBI-listan – tungt tapp för Örebro

Publicerad

SM-final i herrinnebandy och elitavancemang i damfotboll, herrbasket och daminnebandy.

Kalmar har haft ett fint idrottsår och når sin bästa placering i rankingen av Sveriges bästa idrottsstad.

Däremot räcker inte stora Stockholm till när mottot är ”prestation efter population”, för andra året i rad är huvudstaden utanför topp 10.

Förra året klarade Kalmar inte ens grundkriteriet för att vara med och tävla om Sveriges bästa idrottsstad, man hade för få elitlag/föreningar. I år ser det annorlunda ut, många lag på frammarsch och med Kalmarsund i SM-final och bästa året på länge för Kalmar FF. Detta märktes hos årets jury. SVT:s AnnaMaria Fredholm hade Kalmar som fyra på sin topplista och totalt 34 poäng räckte till plats 13, bästa nykomlingen på flera år.

Örebro blev tvåa ifjol och har en stor bredd och många individuella stjärnor. Men ÖSK:s degraderingar i både fotboll och bandy bidrog till att stan i år hamnar precis utanför topp 10. Även Östersund rasade ur topp 10, bland annat efter degradering från fotbollsallsvenskan.

Sveriges bästa idrottsstad

Chris Härenstam hade lilla Piteå som etta på sin jurylista, systrarna Öberg och alla Piteå Elits OS-stjärnor bidrog starkt till 54 jurypoäng och stadens näst bästa placering på denna lista.

Halmstad hade en unik vecka med tre SM-guld på tre dagar (två i volleyboll, ett i bordtennis), men i de allra största sporterna saknas spetsen just nu.

Imorgon går nedräkningen in på topp 10 – vinnaren presenteras söndag 3 juli.

Sveriges bästa idrottsstad plats 11-25

11. (2) Örebro, 78 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 1 – 2011

Tappat från andra- till elfte plats efter ÖSK:s uttåg ur allsvenskan i fotboll liksom bandyns degradering från elitserien. Men har också Marcus Ericsson som vann Indy 500, SM-guld i amerikansk fotboll och hockeylagets topp sju i SHL.

12. (15) Piteå, 54 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 8 – 2019

Här handlar mycket systrarna Öberg, Elvira och Hanna, där den förstnämnda tog två individuella OS-silver samt stafettguld ihop med Hanna, och kom tvåa i världscupen. Piteå Elit är starka i skidspåren och Piteå IF är kvar i damallsvenskan.

13. (ny) Kalmar, 34 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 13 – 2022

Kalmar är nya på listan efter ett starkt idrottsår. FBC Kalmarsund nådde SM-final i innebandy för första gången, Kalmar FF gjorde sin bästa säsong på länge och IFK Kalmar tog sig till damallsvenskan.

14. (11) Stockholm, 25 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 3 – 2011

Spårvägens Daniel Ståhl tog OS-guld i diskus och silver till Hässelbys Simon Pettersson. Stockholm Exiles tog sitt tionde raka SM-guld i rugby. Minus på att Djurgårdens IF åkte ur SHL.

14. (ny) Helsingborg, 25 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 7 – 2012

HIF tog sig tillbaka till fotbollsallsvenskan. Har många idrotter på hög nivå, och flera individuella idrottare på hög nivå i internationella sammanhang. Exempelvis simstjärnorna Louice och Sophie Hansson.

16. (14) Halmstad, 24 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 10 – 2013

SM-guld till Hylte/Halmstad i volleyboll på både dam- och herrsidan. Halmstad BTK SM-guld i bordtennis. Succéduon Christian Karlsson och Mattias Falck som vann VM-guld i dubbel har alltid haft Halmstad som träningsbas.

16. (6) Östersund, 24 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 5 – 2018

Tappar tio placeringar jämfört med förra året, där det stora minuset är ÖFK:s degradering ur allsvenskan. Men stora basketframgångar med SM-silver på herrsidan och damerna som var nära final under debutsäsongen.

18. (ny) Örnsköldsvik, 18 jurypoäng

Bästa SBI-placering: 18 – 2022

Har ett starkt idrottsmässigt år bakom sig där Örnsköldsvikssönerna Victor Hedman (Stanley Cup-mästare i ishockey) och Niklas Edin (curling) tillhör de främsta i världen. Dessutom en världsmästare i isracing i Martin Haarahiltunen.

19. (22) Kristianstad, 14 p

Bästa SBI-placering: 16 – 2016

Kristianstad med sina handbollsherrar och damallsvenska lag och ett ishockeylag som etablerat sig i hockeyallsvenskan kliver upp tre placeringar på listan. En stad med bra nivå i många sporter.

20. (17) Lidköping, 10 p

Bästa SBI-placering: 17 – 2021

Sveriges ledande bandystad för tillfället, där Villa är stadens lag. Tog SM-guld på damsidan medan det blev silver för herrarna efter förlust mot Edsbyn i finalen. Härifrån kommer också NHL-proffset i ishockey, Rasmus Dahlin.

21. (19) Nacka, 8 p

Bästa SBI-placering: 19 – 2021

Skurus damer tog SM-silver. KSSS vann seglingens allsvenska och OK Ravinen ses som landets näst bästa orieneringsklubb. Ravinens Gustav Bergman tog också individuellt VM-silver och ingick i stafettlaget som vann guld.

22. (12) Jönköping, 7 p

Bästa SBI-placering: 1 – 2017

Har tappat tio placeringar på listan, men har ändå stark idrott i staden. HV71 är tillbaka i SHL efter ett år i allsvenskan. Hallbys damer är tillbaka i högsta handbollsligan, SHE, och i simning är Jönköping sim trea i Sverige.

22. (21) Borås, 7 p

Bästa SBI-placering: 15 -2012

Stadens ledande klubb, Elfsborg var länge med i guldstriden i allsvenskan, men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats. Stadens ”andralag” Norrby nosade också länge på det allsvenska kvalet. Skidskytten Jesper Nelin är bofast i världscupen.

22. (ny) Eskilstuna, 7 p

Bästa SBI-placering: 16 – 2017

Smederna gick till final igen, men fick nöja sig med silver. I damallsvenskan tog Eskilstuna United en fjärdeplats i damallsvenskan. Maja Åskag kan vara Sveriges nästa friidrottsstjärna. Sebastian Larsson avslutade sin blågula fotbollskarriär.

25. (23) Leksand, 6 p

Bästa SBI-placering: 10 – 2014, 2016

16 000 invånare men år efter år utmärkande i sportens värld. Både herrar och damer blev åtta i grundserien och nådde hockeyslutspelet. Filip Forsberg bäste svenske poängplockare i NHL. Leksand Lumberjacks vann SM-guld i baseboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet