Sarah Sjöström är Sveriges i särklass största medaljhopp i Rio. Det tycker de reportrar på SVT Sport, som fick i uppgift att lista OS-svenskarna med störst chans att nå långt i Rio.
Super-Sarah hamnade överst på allas listor. Ingen är ett större guldhopp än hon. Sju namn (ett lag och sex individuella idrottare) är med och tävlar om platserna närmast bakom henne. Alla dessa har chans på medalj i sina sporter: Emma Johansson, Sofia Mattsson, Petter Menning, Elin Johansson, Henrik Stenson, Max Salminen och herrlandslaget i handboll.
Se nedan vilka 20 svenska OS-hopp vi tagit ut. Sarah Sjöström i topp, sedan de sju näst hetaste och därefter resten – utan inbördes ordning – alla med kommentarer från SVT-reportrar/profiler.
Sarah Sjöström (simning)
”Sarah är i nuläget Sveriges största och mesta medaljhopp i Rio. Det visste vi redan förra sommaren. Men vi vet också av erfarenhet att det är bättre att förhandssnacka om medaljhopp än guldhopp. Inte minst på simningens sprintdistanser är utrymmet för misstag så litet att den bästa kanske bara blir tvåa eller trea. Eller som Sarah tvingades uppleva för fyra år sedan i London – en fjärdeplats.
Sarahs paradgren i Rio är – precis som tidigare -100 meter fjärilsim. Svåraste distansen för henne blir 50 m frisim där ett enda litet misstag t .o.m. kan kosta en finalplats. På sprintdistansen och även på 100 m är syskonen Campbell från Australien huvudfavoriterna. På 200 meter kan Sarah överraska men även negativt. Det är en distans som hon har minst erfarenhet av att simma.
Sarah har fyra individuella medaljchanser men med olika förutsättningar och som Hans Chrunak alltid påpekar – ett vunnet guld räddar allt!
Om Sarah håller sig frisk den här sommaren kan vi få uppleva samma spänning och glädje som när den nyblivne SVT-kommentatorn Lasse Frölander vann sitt guld för 16 år sedan i Sydney!”
/Staffan Lindeborg
Emma Johansson (cykel)
”I cykel är det så många saker som kan avgöra utöver vem som är starkast. Taktik, ögonblicksbeslut, lagstyrka, incidenter.
Emma Johansson har i många stora tävlingar varit den kanske bästa för dagen, men blivit utmanövrerad och slutat tvåa, trea. Det som talar för henne i Rio är att banan är så tuff. Många konkurrenter försvinner i klättringarna, och faktorerna som kan avgöra blir färre. Emma Johansson är liten och lätt och en av världens bästa klättrare.
Rio blir sista chansen för en cyklist med en osannolikt hög lägstanivå att äntligen ta en riktigt stor seger i karriären. Hon har alla möjligheter att lyckas.
/Malena Johansson
Sofia Mattsson (brottning)
”Tog nyligen sitt femte EM-guld och visar toppform inför OS i Rio. Sofia Mattsson är en av de allra bästa brottarna i världen i 53-kilosklassen. Ett stort svenskt medaljhopp i Rio. Har sedan tidigare ett VM-guld (51 kg), ett VM-silver (59 kg) och ett VM-brons (51 kg).”
/SVT Sport
Petter Menning (kanot)
”Har haft OS-guld som mål sedan 13 års ålder. Med ett guld, ett silver och ett brons på de tre senaste världsmästerskapen finns goda chanser att uppfylla drömmen i Rio. Svensken har senaste året blivit ännu starkare och har blivit ännu snabbare i starten. Det kan räcka till guld på sprintdistansen K1 200 m.”
/Rikard Lann
Elin Johansson (taekwondo)
”Hon fyller 26 år precis före OS och Skellefteåtjejen blir ett av våra största medaljhopp.
Elin är just nu rankad tvåa i världen bakom fransyskan Haby Niare, men har också toppat världsrankningen. I London-OS föll hon i kvartsfinal mot australiensiskan Marton, men har sen dess utvecklats stort. 2013 vann hon den historiska första GP-tävlingen i taekwondo.”
/Peter Jonsson
Henrik Stenson (golf)
”Svensken har varit i den absoluta världstoppen i många år och har varit topp-5 i majortävlingar vid hela sju tillfällen. OS-startfältet är svagare än i majors. Stenson är väldigt jämn i toppen och litar till sitt fantastiska spel med järnklubborna. Fungerar även puttningen kan han ta medalj och till och med guld.”
/Rikard Lann
Max Salminen (segling)
”Har redan ett OS-guld och den erfarenheten är naturligtvis viktig. Ny klass och ensam i båten är nu en ny utmaning för Max. Smeknamnet är ”Diesel” för att han är så långsam i starten. Starten kan vara halva racet.
Hittar han farten redan från start kan det bli en ny OS-medalj för Max.”
/Pelle Nyström
Handboll, herrar
”Toppen inom handbollen är bredare än någonsin, inte ens färska EM-silvermedaljören Spanien lyckades kvala in till EM. Den platsen tog Sverige. Laget är spelare för spelare minst lika bra som för fyra år sedan. Då var nyckeln att man fick vara samlade och nöta spel under en hel sommar, det bar till ett mycket oväntat silver i London.”
/Ola Bränholm
Anna Laurell Nash (boxning)
”Har vunnit allt som går att vinna som amatör utom just OS – SM åtta gånger, EM tre gånger och VM två gånger.
I London 2012 blev Laurell utslagen i kvartsfinal mot amerikanska stjärnskottet Claressa Shields, som senare vann hela turneringen. Svenskan lade då handskarna på hyllan men valde att göra comeback när åldersgränsen för OS-boxningen höjdes till 40 år. Gick till final i den europeiska kvalturneringen som klassas som den allra tuffaste.
En klar medaljkandidat som, om allt stämmer, är bra nog att gå hela vägen.
/Petter Öhrling
Martin Pacek (judo)
”Bjässen från Kristianstad blev förste att kvalificera sig till judoturneringen i Rio. Pacek tävlar i – 100 kg. Redan i juli ifjol var avancemanget klart via en seger i en stor Grand Slam i Ryssland.
Han missade OS i London efter en kamp mot klockan med en svårt skadad lårmuskel. Nu har han vuxit till en toppjudoka – i mars vann han en Grand Prix-tävling i Tblisi och visar att han kan utmana om en medalj.”
/Peter Jonsson
Anna Nordqvist (golf)
”Har redan slagit de allra bästa i den största konkurrensen. Segern på LPGA-mästerskapet 2009 ligger visserligen långt bort men de senaste två säsongerna har hon vunnit tre segrar på LPGA-touren.
Satsar stenhårt mot just OS. Målmedveten fysträning har gett henne mer längd från tee och en starkare kropp.”
/Rikard Lann
Fotboll, damer
”Att Sverige lyckades ta chansen när det gällde som mest, och bli en vinnare igen i ett tufft OS-kval, tror jag är den största styrkan att ta med till sommarens mästerskap. Liksom revanschlustan.
Det var ett landslag med väldigt stukat självförtroende efter VM i Kanada. Men efter OS-kvalet lyste spelarna av nytt hopp och ny inspiration. Dessutom är flera av de rutinerade nyckelspelarna extra taggade, när de nu, trots allt, får den här chansen att delta i ännu ett olympiskt spel.
Starkaste guldfavoriten för mig är regerande världs- och OS-mästaren USA – med Tony Gustavsson i en betydelsefull roll som assisterande coach.”
/Jane Björck
Josefin Olsson (segling)
”Besviken efter OS-debuten i London. Har varit självkritisk. Förbättrat fysiken och blivit snabbare på kryssen. Det har gett resultat och Josefin Olsson är en av de allra bästa i klassen. Medalj inom räckhåll.
/Pelle Nyström
Michel Tornéus (friidrott)
”Är en världshoppare när allt stämmer men de envisa skadorna oroar. Med en skadefri säsong ska han kunna vara med i medaljkampen, precis som i London.”
/Jacob Hård
Lagkapplaget, damer (simning)
”Simsporten har många distanser men få blir så dramatiska som lagkappsfinalerna. Ofta är det USA och Australien i huvudrollerna på damsidan och så blir det nog också i Rio.
Sverige deltar i alla tre lagkapperna och med lite tur, och kanske en eller annan diskvalifikation av en konkurrentnation (för överväxling), så kan Sverige kanske överraska.
På 4x100 meter frisim har Sverige en liten, liten medaljchans. Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson är givna i laget. Frågetecknet gäller den ”fjärde länken”. Finalchansen på 4x100 m medley är egentligen likvärdig den på frisimslagkappen.”
/Staffan Lindeborg
Handboll, damer
”Potentialen och spelarmaterialet finns där, det visade man vid bronset i EM för 16 månader sedan. Men man måste lösa den luriga förbundskaptenssituationen snarast och få alla att tro på det man gör. Presterar man som i måstematchen i kvalet mot Polen kan detta lag ta medalj, men spelar de som mot Danmark i VM går de inte vidare från gruppen.”
/Ola Bränholm
Jesper Stålheim (segling)
”Han är värmlänning, precis som Fredrik Lööf. Insjöseglare är oftast duktiga på att läsa vattnet för att hitta vind. Klarar av svåra förhållanden. Har en fantastisk fysik som han underhåller med att cykla. Vann EM senast så visst är han ett medaljhopp.”
/Pelle Nyström
Daniel Ståhl (friidrott)
”Stor potential! Lovande säsongsstart. Visade på VM att han nu lärt sig hantera viktiga tävlingar. En joker.”
/Jacob Hård
Fotboll, herrar
”Den unga generationens vinnarmentalitet i kombination med mod, taktisk kunskap och bredd i truppen gör att sommarens OS-fotboll känns riktigt spännande ur ett svenskt perspektiv. Krydda detta med spetskompetens i form av Zlatan Ibrahimovic, ja då blir fotbollsturneringen något att riktigt längta till.”
/Chris Härenstam
Jennie Johansson (simning)
”Jennie är inget medaljhopp på 100 m bröstsim i Rio, men kan ha en liten medaljchans i en eventuell final.
Hennes VM-guld på 50 meter förra sommaren var en sensation. Hon fick till det perfekta loppet i oerhört hård konkurrens samtidigt som några av favoriterna missade ett par viktiga detaljer. Sånt har hänt förut. Sånt kommer att hända igen.
Når Jennie en OS-final för första gången i sin karriär måste hon sannolikt simma en halvsekund snabbare än hon någonsin gjort för att hamna på medaljplats. Inte sannolikt direkt, men inte heller omöjligt. VM-guldet gav självförtroende och Jennie har en enastående förmåga till fokusering och koncentration.”
/Staffan Lindeborg
Svenska medaljer i sommar-OS på 2000-talet
London, 2012: Ett guld, fyra silver, tre brons.
Peking, 2008: Fyra silver, ett brons.
Aten, 2004: Fyra guld, två silver, ett brons.
Sydney, 2000: Fyra guld, fem silver, tre brons.
Dessa är klara för OS i Rio
Kvalade internationellt och uttagna av Sverige Olympiska Kommitté:
BORDTENNIS
Lag herrar (3 spelare)
Pär Gerell – singel
Kristian Karlsson – singel
Li Fen – singel
Matilda Ekholm – singel
BROTTNING
Sofia Mattsson – 53 kg
Johanna Mattsson – 58 kg
Jenny Fransson – 69 kg
Zakarias Berg – 85 kg
Fredrik Schön – 98 kg
BOXNING
Anna Laurell Nash – 75 kg
CYKEL
Emma Johansson – linjelopp och tempo
Emilia Fahlin – landsväg
Sara Mustonen – landsväg
FOTBOLL
Lag herrar (18 spelare)
Lag damer (18 spelare)
FRIIDROTT
Daniel Ståhl – diskus
Angelica Bengtsson – stavhopp
Khadijatou Sagnia – längdhopp
Melker Svärd Jacobsson – stavhopp
GOLF
Anna Nordqvist
Henrik Stenson
GYMNASTIK
Emma Larsson – artistisk gymnastik
GÅNG
Perseus Karlström – 20 km
HANDBOLL
Lag damer (14 spelare)
Lag herrar (14 spelare)
JUDO
Martin Pacek – 100 kg
KANOT
Petter Menning – K-1 200m
RIDSPORT
Lag Dressyr (4 ryttare)
Lag Fälttävlan (4 ryttare)
Lag Hoppning (4 ryttare)
SEGLING
Josefin Olsson – Laser Radial
Lisa Ericson – 49er FX
Hanna Klinga – 49er FX
Anton Dahlberg – 470
Fredrik Bergström – 470
Max Salminen – Finn
Jesper Stålheim – Laser
SIMNING
Sarah Sjöström – 100 m fjäril, 50- och 100m frisim
Jennie Johansson – 100 m bröstsim
Louise Hansson – lagkapp
Michelle Coleman – lagkapp
Simon Sjödin – 200 m medley
Ida Marko Varga – lagkapp 4x100 frisim och 4x200 frisim
Erik Persson – 200 bröst (framtidskriteriet)
Sophie Hansson – 100 bröst (framtidskriteriet)
Lag 4x100m medley damer (4 simmare)
Lag 4x100m frisim damer (4 simmare)
Lag 4x200m frisim damer (4 simmare)
SKYTTESPORT
Stefan Nilsson – skeet
Marcus Svensson – skeet
Håkan Dahlby – dubbeltrap
TAEKWONDO
Nikita Glasnovic – 57 kg
Elin Johansson – 67 kg
31 aktiva uttagna – i en trupp som är 110 man stor (79 personer ska ingå/tas ut i lagsporterna)
Nästa uttagning av SOK: 2 maj.
*Uppdaterad 2016-05-02