Ramzia, 15, trotsar afghanska traditioner för sin sport

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistan – ett land vars traditionella normer och den försämrade säkerheten gör att många kvinnor inte ens får lämna sina hem. Men det finns de som trots detta tar sig ut för att gå till skolan och vissa tar sig till sportstadion i Kabul. SVT har besökt Afghanistan och träffat en av dem.

Ramzia är 15 år. När hon föddes var Afghanistan fortfarande under ett talibanstyre. Arenan i Kabul användes då av talibanerna som skådeplats för avrättningar både av män och kvinnor. I dag används den flitigt av olika idrottsföreningar och en av de populärare sporterna är taekwondo, som Ramzia bestämde sig för att börja träna för två år sen.

– När jag fick veta att Rohullah Nikpai skulle komma hit så bestämde jag mig för att också börja träna taekwondo här på stadion i Kabul.

#sportkorrarna

Av 18 olympiska sommarspel har Afghanistan deltagit i 13. Och taekwondo är den enda gren där landet har tagit OS-medaljer. 2008 och 2012 blev det brons genom Rohullah Nikpai.  Han har blivit en nationalhjälte och många som Ramzia har inspirerats av honom.

Trots att det val Ramzia har gjort och kan göra tack var det stöd som finns hos hennes familj, har ändå antalet unga kvinnor som tränar taekwondo minskat kraftigt de senaste åren. Något som oroar taekwondoförbundets ordförande Ghulham Rabani.

– För fyra år sen hade vi nästan 700 kvinnliga medlemmar runt om i landet. I dag är de bara 150. Jämfört med männen som är 35 000. Många av dem slutar på grund av traditionella och kulturella påtryckningar hemifrån, och även hot. Sådant har gjort att många slutat.

Kvinnor kan inte röra sig fritt i Afghanistan, oftast måste någon lämna och hämta dem från träningen och många familjer har inte råd att stå för de kostnaderna.

Att de är många är viktigt för Ramzia, gemenskapen och stödet från sina vänner i klubben är avgörande säger hon.

– Det här är mina vänner och tillsammans skapar vi en trygghet. Jag är tacksam över att jag har dem.

– Jag uppmanar flickor att komma ut i samhället och tro på sig själva. Ni kan bli någonting stort, ni kan uppnå era drömmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sportkorrarna

Mer i ämnet