17 år efter sällsynta utbrottet – legendaren tillbaka i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Då Pete Sampras 2002 drog sig tillbaka från tenniscirkusen var han med sina 14 titlar segerrikast i Grand Slam-historien.- Om någon då påstått att rekordet skulle slås hade jag trott att personen var galen, säger den 43-årige amerikanen och skrattar. 

SVT har fått en exklusiv intervju med Sampras som passerats av Roger Federer (17 Grand Slam-titlar) och numera delar andraplatsen med Rafael Nadal.

– Vad Federer gjort är helt otroligt. Och Nadal kommer säkert att ta en 15:e titel inom ett år. Som idrottare vill man ju behålla sina rekord men samtidigt finns det inget man kan påverka, säger Sampras.

Bara 19 år gammal blev han 1990 yngste segrare genom tiderna i US Open och det var också där han tolv år senare avslutade karriären – även då genom att ta titeln.Sampras hade då halkat till 17:e plats på rankningen men visade under de 14 dagarna i New York att han hade mycket kvar att ge.

Var du inte nyfiken på om en fortsatt satsning kunde resulterat i fler Grand Slam-titlar?

– Bra fråga. Visst tänkte jag lite så men jag ville inte träna, ville inte göra jobbet. När jag hållit upp i flera månader och ändå inte kände någon lust att spela Wimbledon visste jag att jag var klar, att det var dags att sluta. Jag har aldrig ångrat det och aldrig funderat på comeback.

Sampras är i Stockholm för att spela Kings of Tennis, en av deltävlingarna på Champions Tour.

– Jag spelar runt tio matcher varje år, säger den sjufaldige Wimbledon-segraren som har kvar sin klassiska serve/volley-stil och som beklagar att spelstilen saknas på dagens proffstour.

Sampras berättar att han hänger med vad som händer på touren att han på tv följer åtminstone de fyra Grand Slam-turneringarna. Men han har ingen längtan att börja som coach eller som tv-kommentator vilket Stefan Edberg, Boris Becker, Mats Wilander, John McEnroe och flera av de slocknade stjärnorna gör.

– Jag har två barn på tolv och nio år och vill träffa dem så mycket som möjligt. Jag har haft en del förfrågningar från spelare men nej, coachjobbet är inget för mig.

Han var senast i Sverige 1998. Då handlade det om Stockholm Open och Sampras hade tagit ett wild card för att samla ihop rankningspoäng. Målet var att sluta som världsetta för sjätte året i följd.Men det var en tröttkörd, närmast utbränd, Sampras som kom till Kungliga hallen där han föll i första omgången.

– Jag minst att jag kastade racket efter att ha förlorat första set, säger Sampras som sällan visade känslor under matcherna.

Trots den tidiga sortin i Stockholm slutade han året som världsetta.

Världsetta sex år i rad, sju Wimbledon-titlar eller 14 Grand Slam-titlar – vad är du mest stolt över?

– Allt egentligen men visst är det något speciellt att stanna på toppen så länge.

Se reportaget med Pete Sampras i kvällens Sportnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.