Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Ashleigh Barty hyllas av svenska profilen: ”Tufft avbräck för tennisen”

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Ashleigh Barty, 25, avslutar karriären.

Före detta tennisproffset Johanna Larsson hyllar stjärnan.

– Det är ett tufft avbräck för tennisen, det är en profil som försvinner, säger hon till SVT Sport.

Under onsdagsmorgonen kom nyheten om att Ashleigh Barty avslutar karriären. I en sex minuter lång intervju på Instagram berättar hon om beslutet.

– Tennisen har låtit alla mina drömmar slå in, men jag vet att det nu är dags att jaga andra drömmar, och att ja, lägga bort racketen, säger Barty.

Nu hyllas hon av Johanna Larsson, som la ner sin egen satsning som 31-åring för två år sedan.

– Helt makalös karriär. Just det att hon är så pass duktig så tidigt och väljer att sluta, på grund av press och att hon tappar kärleken till sporten. Sedan kommer hon tillbaka igen och spelar på det sättet hon gör, det är bara hatten av. Hade hon fortsatt att spela hade hon nog haft tio grand slam-titlar, det är jag helt övertygad om. Det är ett tufft avbräck för tennisen, en profil som försvinner, säger Johanna Larsson till SVT Sport.

”Kanske det vi båda kom fram till”

Men den tidigare svenska tennisstjärnan, som själv mött Barty, förstår beslutet.

– Hon har alltid varit tydlig med att hon inte gillar att resa så mycket och att hon är väldigt familjekär. Att vara på den nivån och prestera på den toppen som hon har gjort, det kräver otroligt mycket arbete. Jag själv kände att jag var klar. Det finns ju något mer i livet än bara tennisen.

– Det krävs otroligt mycket tid och mycket från en själv. Känner man att man behöver offra och missa saker så blir det inte lika kul heller och det är kanske det vi båda kom fram till, säger Larsson.

Johanna Larsson besegrade Barty i en dubbelmatch 2017. Svenskan gjorde sitt sista framträdande i världstennisen i februari 2020. Hon kunde då blicka tillbaka på 14 dubbeltitlar, två singeltitlar och en 45:e plats på världsrankingen som högsta placeringen.

Klipp: Se när Ashleigh Barty vinner Australian Open tidigare i år (29 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.