Roger Federer besegrade Novak Djokovic för första gången på fem år. Foto: TT

Magisk Federer slog Djokovic för första gången på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Har du tvivlat på hur mycket mer tennis 38-årige Roger Federer har kvar i sig?

Gör inte det.

I dag var schweizaren magisk och tog sin första seger på fyra år (!) mot rivalen Novak Djokovic.

Federer tog sig vidare till semifinal i ATP-slutspelet och slog samtidigt ut världstvåan Djokovic på köpet.

Det blev seger i två raka set (6-4, 6-3) och matchen i The O2 i London varade i en timme och 13 minuter.

Federer, trea på världsrankingen, visade med all önskvärd tydlighet att han fortfarande har mycket tennis kvar i sig och gjorde en fantastisk match från början till slut. Djokovic såg däremot ganska blek ut.

– Jag njöt av den här matchen från första stund och det här är otroligt speciellt. Jag visste att jag behövde spela fantastiskt bra och det gjorde jag. Det här var definitivt helt magiskt, säger Federer i segerintervjun efteråt.

När Djokovic slog bollen i nät och matchen var över gjorde Federer ett segerskutt, knöt näven och skrek ut sin glädje. Segern var hans första mot rivalen sedan ATP-slutspelet 2015.

”Fungerade till perfektion”

Österrikaren Dominic Thiem, som besegrade både Federer och Djokovic, vann gruppen.

– Han har varit helt suverän och gjorde livet surt för oss båda. Han satte oss i den här situationen där vi var tvungna att göra upp om den andra semifinalplatsen, säger Federer och fortsätter:

– Jag servade bra och hade en tydlig matchplan som fungerade till perfektion. Det var en fantastisk insats av mig och förhoppningsvis var det inte sista gången mot Novak.

Nadal avslutar som världsetta

Nu väntar en dags vila för Federer och Thiem innan semifinalerna avgörs på lördag. I morgon, fredag, avslutas gruppspelet och de får då reda på vilka motståndare som väntar.

Kvällens resultat innebär också att Rafael Nadal avslutar året som världsetta.

ARKIV: Nadal irriterad efter förlusten: ”Är det en seriös fråga eller ett skämt?” (12 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.