Djokovic skrällförlorade i Dubai – tappar platsen som världsetta

Uppdaterad
Publicerad

På måndag har vi en ny världsetta i herrtennis.

Efter att Novak Djokovic mycket oväntat förlorat mot 123-rankade Jiri Vesely i Dubai tappar han nu platsen som bäst i världen.

Den nybakade US Open-mästaren Daniil Medvedev tar steget förbi.

Novak Djokovics comeback på ATP-touren strandade i en kvartsfinal i Dubai efter att ha inlett med två raka segrar.

Den 123-rankade tjecken Jiri Vesely, 28, vann i raka set, 6-4, 7-6, under torsdagen.

– Jag förväntade mig inte att vinna igen. Att spela mot Djokovic… man måste fajtas för varje boll. Jag tycker jag gjorde ett fantastiskt jobb i dag, säger tjecken i segerintervjun.

Djokovic hade inför turneringen inte spelat sedan i början på december efter att under uppmärksammade former nekats spel i Australian Open i januari eftersom att han då inte var vaccinerad mot covid-19.

Parallellt med turneringen i Dubai spelar världstvåan Daniil Medvedev en annan ATP-turnering i Acapulco, Mexiko. Där är ryssen klar för kvartsfinal efter att ha besegrat Pablo Andújar i raka set tidigare under torsdagen.

Efter Djokovic förlust i dag står det redan nu klart att han och Medvedev kommer byta plats på världsrankingen när den uppdateras på måndag. För första gången sedan januari 2020 petas serben ner. För ryssen är det första gången som han är herre på täppan.

Faktum är att sedan 2004 har ingen på ATP-touren förutom ”de fyra stora” – Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer och Andy Murray – innehaft förstaplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.