Mikael och Elias Ymer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Elias Ymer berätta om flytten till Bologna Foto: Bildbyrån/SVT

Elias Ymer om flytten till Bologna: ”På hemmaplan sätter jag tonen, där måste jag höja mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Elias Ymer befinner sig på svensk mark för Stockholm Open, men det är bara tillfälligt. 28-åringen har nämligen flyttat till Italien.

Med brodern Mikael avstängd från tennis finns helt enkelt inte tillräckligt kvalitativ sparring.

– På hemmaplan är det alltid jag som sätter tonen, men när jag åker dit måste jag höja mig själv, säger Elias Ymer till SVT Sport.

Elias Ymer ställs imorgon kväll mot 29-rankade chilenaren Nicolas Jarry i Stockholm Open, en vråltuff lottning.

Han har dalat ungefär hundra placeringar på världsrankingen från i fjol och befinner sig nu på plats 252. För att få fart på karriären tog han sitt pick och pack och lämnade Sverige.

– Jag flyttade till Bologna med ny tennistränare. Jag var tvungen att spela mot lite högre rankade motståndare i min dagliga träning, säger han till SVT Sport.

Hör mer om vad flytten betyder i spelaren.

Lillebrorsan Mikael Ymer stängdes i fjol av 18 månader för att ha missat tre vistelserapporteringar under ett år. Under den tiden får han inte tävla eller träna på de flesta idrottsanläggningar i Sverige. Mikael var Sverigeetta vid avstängningen.

Är det för att Mikael är borta som du inte har den sparringen?

– Lite så.

I mitten av januari 2025 löper avstängningen ut och Mikael har öppnat för en comeback. Då utesluter inte Elias Ymer en flytt tillbaka.

– Om han kommer tillbaka finns det sparring i Sverige igen, jag älskar Sverige, hade allt funnits i Stockholm hade jag inte rest. Men vi får se, så mycket har jag inte tänkt på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.