Iga Swiatek vinner US Open – tar sin tredje grand slam-titel

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Iga Swiatek kunde efter en dramatisk avslutning på US Open-finalen serva hem segern i tiebreak. Hon besegrade Ons Jabeur i två raka set 6-2, 7-6 (5).

– Jag är glad att jag kan förena folk med vår sport, säger hon.

Publiken som hade tagit sig till Flushing Meadows fick se en damfinal i US Open som först verkade i princip avgjord, men sedan förvandlades till något mycket mer spännande.

I första set var världsettan Iga Swiatek i en klass för sig. Hon var drottningen av New York, styrde spelet och hade marginalerna på sin sida.

När den 21-åriga polskan hade skaffat sig en ledning med 3-0 i andra set, kändes segern inom räckhåll. Men då började Ons Jabeurs upphämtning.

Finalen blev nervkittlande på slutet

Världsfemman från Tunisien, som är historisk som första afrikanska kvinna att ta sig till singelfinalen i US Open, kom tillbaka och skakade om sin tidigare så säkra motståndare.

Jabeur jämnade ut oddsen rejält och stod för framför allt några tunga serveess som till slut tog andra set till tiebreak.

Väl där blev det också oerhört jämnt, men till slut kunde Swiatek på egen serve vinna matchen.

Grand Slam-titeln är 21-åringens tredje i karriären, efter att ha vunnit Franska öppna 2020 och 2022.  För den polska stjärnan innebär dagens seger 2,6 miljoner dollar i prispengar och hon behåller sin ranking som världsetta.

– Jag är glad att jag kan förena folk med vår sport, säger hon vid prisceremonin på planen efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.