Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jannik Sinner har testat positivt för dopning – men slipper avstängning Foto: DYLAN BUELL

Jannik Sinner testad positivt för dopning – men slipper avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Jannik Sinner har testats positivt för en otillåten steroid.
Men han stängs inte av – efter att han bedömts blivit dopad omedvetet.

Italienaren, som så sent i natt vann en ATP-turnering i Cincinnati, testades positivt för steroiden clostebol (samma steroid som Therese Johaug stängdes av för) vid storturneringen i Indian Wells i mars.

Men efter en utredning av organisationen ITIA (International Tennis Integrity Agency) meddelades i dag att han inte stängs av. Detta då de accepterade hans förklaring till hur han fått i sig medlet omedvetet.

Skadad fysioterapeut orsakade resultatet

I utredningen framkommer det att Sinner ska ha fått steroiden via sin fysioterapeut. Denne ska ha fått en skada på sitt finger, och behandlat den med en spray, som han inte visste innehöll clostebol. Fysioterapeuten behandlade sedan Sinner, som på det sättet ska ska ha fått i sig steroiden.

Tre experter ska under utredningen ha vittnat om att den givna förklaringen är rimlig.

”Extremt allvarligt”

Därför blir Sinner inte avstängd. Däremot blir han av med resultaten, rankingpoängen och prispengar från Indian Wells – där han blev utslagen av spanjoren Carlos Alcaraz i semifinalen.

– Vi tar alla positiva test extremt allvarligt, och kommer alltid att använda oss av en rigorös process som Wada (den internationella antidopningsbyrån) utformat, säger ITIA:s vd Karen Moorhouse, och fortsätter:

– ITIA genomförde en noggrann utredning av omständigheterna som ledde till det positiva testet, och Mr Sinner och hans representater har samarbetat fullt ut.

Uttalar sig på sociala medier

Senare under tisdagen kom Sinner med ett uttalande på sociala medier.

”Jag kommer nu att lägga den här svåra och djupt olyckliga period bakom mig”, skriver Sinner.

Sinner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jannik Sinner vann finalen i Cincinnati i natt – besegrade Frances Tiafoe. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.