Rafael Nadal,Marta Kostyuk och Novaj Djokovic. Foto: Bildbyrån

Kritiserar WTA: ”Som om ukrainska spelare inte existerar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Franska öppna pågått ett par dagar är det stora samtalsämnet i Paris att Wimbledon blivit av med sina rankingpoäng efter att ha portat ryska och belarusiska spelare. Ukrainskan Marta Kostyuk är upprörd över att WTA inte kommunicerat bättre.

– Det är som om ukrainska spelare inte existerar, säger hon.

Kostyuk förlorade i den första omgången mot Mayar Sherif men fick i alla fall in 650 000 kronor för förlusten. Den 66-rankade 19-åringen var efteråt kritisk till WTA:s spelarråd som låg bakom att spelarna inte får några rankingpoäng i Wimbledon om ett par veckor – detta som en protest mot att arrangören i England portat spelare.

– Jag skulle hävda att 80-85 procent av spelarna inte delar det beslutet, säger Kostyuk som föddes i Kiev och har fått ut sin familj från Ukraina enligt Reuters.

Hon är även kritisk till att belarusiskan Victoria Azarenka, med USA som bas, finns med i spelarrådet.

– Det är löjligt, säger Kostyuk, som också kritiserar toppnamnen på herrsidan för deras inställning att vilja tillåta ryska och belarusiska spelare.

Medvedev kan bli världsetta utan att spela

– Titta på vad Rafa och Novak säger. Hur kan man räkna med stöd från touren när toppspelarna säger sådana saker? frågar sig Kostyuk.

– Vi försöker att hitta en kompromiss eftersom så många spelare berörs, säger Azarenka.

På herrsidan kan det märkliga inträffa att ryssen Daniil Medvedev, med i Paris, kan bli världsetta efter Wimbledon utan att ens spela. Detta eftersom den nuvarande världsettan Novak Djokovic blir av med 2000 poäng som han inte kan försvara eftersom dessa stryks. Serben kan även bli av med många poäng i Paris där han har titeln att försvara.

– Det känns väldigt konstigt och ärligt talat skulle jag gärna vilja spela i Wimbledon, säger Medvedev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.