Abeba Aregawi och Maria Sjarapova är två av runt 100 testat positivt för meldonium. Foto: Bildbyrån

Delade meningar om meldonium

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkaren av meldonium menar att preparatet kan finnas kvar i kroppen långt efter att det tagits. Bo Berglund, docent vid Karolinska Institutet säger det motsatta. ”Man kan säga så här, hur länge ett ämne finns kvar i kroppen beror på hur man administerar och förpackar det i kroppen”, säger Berglund.

Stjärnor som Abeba Aregawi och Maria Sjarapova har testats positivt för meldoium som förbjöds den 1 januari i år, och förutom dem har runt 100 idrottare fastnat i dopningstest för samma ämne.

Under måndagen skrev den lettiska tillverkaren av meldonium, Grindeks, i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters att ämnet kan finnas kvar i kroppen i flera månader efter det att man tagit det.

Ett uttalande som går emot vad Bo Berglund, docent vid Karolinska Institutet, sade till SVT Sport i börjav av mars.

– Preparatet måste tas inom tre dygn före provet för att ge utslag, sade Bo Berglund då.

”Beror på hur man administrera det”

Och Berglund står fast vid att preparatet finns kvar i kroppen under kort tid men ger samtidigt en förklaring till tillverkarens uttalande.

– Enligt uppgifterna vi fått från Wada finns det kvar i kroppen väldigt kort tid, tre dygn. Men man kan säga så här, det kan också bero på hur man administrerar och förpackar det i kroppen, säger Berglund till SVT Sport och fortsätter:

– Ett exempel är anabola steroider som i tablettform försvinner relativt fort ur kroppen men som vid injicering med spruta kan finnas kvar i kroppen i månader.

Finns chansen att idrottarna som åkt fast tagit preparatet innan det förbjöds?

– Det låter väldigt långsökt tycker jag.

Flera av de idrottare som testats positivt för dopning har sagt att de tagit preparatet före det att det sattes upp på listan över förbjudna ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.