Naomi Osaka lämnade Indian Wells i tårar. Foto: Bildbyrån

Murray om häcklandet av Osaka: ”En del av sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre världsettan Andy Murray kommenterar häcklandet av Naomi Osaka som brast ut i tårar i Indian Wells andra omgång. Skotten anser att hon borde vara förberedd på sådana saker.

– Det är något som alltid förekommit inom idrotten, säger Murray.

Det var matchen mot ryskan Veronika Kudermetova som en manlig åskådare skrek ”Naomi, du suger”. Osaka, numera rankad 78:a i världen, försökte förmå domaren att vidta åtgärder, men fick inte gehör. Och efter 0-3 i första set kom tårarna. Osaka lyckades dock samla ihop sig och fortsätta matchen och höjde sitt spel i andra set. Men det räckte inte för att vända på matchen, som hon förlorade med 0-6,4-6.

– Jag har blivit hånad och häcklad förut, så det störde mig egentligen inte. Men så kom jag att tänka på Venus och Serena. Den videon borde alla se, sade den fyrfaldiga Grand Slam-vinnaren Osaka, och brast i gråt ännu en gång innan hon lämnade arenan natten mot lördagen svensk tid. Systrarna Williams hånades 2001.

Åskådaren kunde inte identifieras.

Murray har känt obehag i Davis Cup

– Självklart känner jag för Naomi och att hon känner sig upprörd men samtidigt är det något som alltid förekommit inom idrotten och har blivit en del av sporten och något man måste förbereda sig på, säger Murray som i natt fick stryk av kazakern Alexander Bublik som vann med 76-(9-7),6-3, enligt Reuters.

Samtiidigt menar Murray att tennisen varit relativt förskonad från häcklande åskådare och jämför med vad exempelvis fotbollsspelare ofta får utstå, speciellt vid hörnor och inkast.

– Jag har känt mig en aning obekväm vid ett par bortamatcher i Davis Cup, säger Murray som då representerat Storbritannien.

Osaka var världstvåa i inledningen av förra året, men kämpade sedan med psykisk ohälsa och hoppade bland annat av Franska mästerskapen efter första omgången samt avstod från att spela i Wimbledon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.