Venus Williams. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nio år sedan sist – nu kan Venus vinna igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter tuffa motgångar kan det åter vara dags för 37-åriga Venus Williams att lyfta bucklan i Wimbledon.

Senast hon vann på All England Club var 2008.

– Det har definitivt varit upp- och nedgångar, säger hon.

Venus vann den första av Williams-familjens Grand Slam-titlar, men det senaste årtiondet är det Serena som stått för triumferna.

Venus är den av alla tennisspelare som har spelat flest Grand Slam-turneringar, men då hon vann Wimbledon 2008 är senast hon gick segrande ur en.

Men i år har något hänt. I Australien i januari var hon i final, men föll mot Serena, och nu är det dags för final igen.

37-åringen har chans att bli den äldsta dammästaren på All England Club sedan den öppna eran startade 1968.

– Jag har spelat bra tennis under olika perioder av mitt liv. Erfarenhet kan tala emot en, men jag vill tro att det talar för mig. Det här året har varit otroligt sett till mitt spel och att jag kommit långt i turneringarna, säger hon.

”Håller huvudet högt”

Framgångarna är anmärkningsvärda då Venus fick en jobbig uppladdning inför turneringen.

Hemma i Florida var hon inblandad i en trafikolycka och anklagades för att ha kört mot rött ljus. En äldre man dog i olyckan och mannens familj stämde Venus.

När amerikanskan fick frågor om incidenten i början av årets turnering brast hon ut i tårar. Någon vecka senare meddelade polisen, efter att ha studerat videomaterial från olyckan, att hon stod utan skuld.

– Det har definitivt varit upp- och nedgångar. Jag försöker bara hålla huvudet högt oavsett vad som händer i livet. Jag känner mig fortfarande väldigt fokuserad. Jag har en match till som jag hoppas vinna. Jag känner styrka i att jag spelat bra den här turneringen och det här året, och alla de här ögonblicken har lett till det här.

Muguruza har förlorat ett enda set

Finalen blir Venus nionde i Wimbledon och om hon vinner blir det hennes sjätte titel, en färre än lillasystern.

Men det är inget lätt motstånd hon har i den 23-åriga spanjorskan Garbine Muguruza som har imponerat rejält under turneringen. Hon har bara förlorat ett set och det var mot världsettan Angelique Kerber i åttondelsfinalen.

I semifinalen slog hon ut Magdalena Rybarikova med slaktsiffrorna 6-1, 6-1.

Finalen blir hennes andra då hon förlorade mot Serena Williams för två år sedan.

Hon är imponerad av att Venus kan spela på den allra högsta nivån trots att hon är fjorton år äldre.

– Det är mycket imponerande. Alla klarar inte av det. Jag tror inte jag kommer fortsätta spela på den nivån vid 37, säger Muguruza.

Finalen börjar klockan 15.00 idag.

Tio senaste vinnarna

2016: Serena Williams

2015: Serena Williams

2014: Petra Kvitova

2013: Marion Bartoli

2012: Serena Williams

2011: Petra Kvitova

2010: Serena Williams

2009: Serena Williams

2008: Venus Williams

2007: Venus Williams

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.