Peng Shuai. Foto: TT

Peng Shuai avslutar karriären: ”Jag försvann aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Peng Shuai har ätit middag med IOK-ordföranden Thomas Bach, säger hon i en första intervju med oberoende medier efter att hon anklagat en toppolitiker för sexuella övergrepp.

– Jag försvann aldrig, säger hon till L'Equipe.

Hon meddelar också att hon avslutar sin tenniskarriär.

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai säger i intervjun med franska L'Equipe att hon träffat IOK-ordföranden Thomas Bach under vinter-OS i Peking.

– Vi åt middag tillsammans på lördagen och vi hade en trevlig diskussion, säger Peng, som alltså lägger av med tennisen.

Försvann från offentligheten

Den trefaldiga sommarolympiern och tidigare världsettan i dubbel anklagade i november en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp på kinesiska sociala medier.

”Jag gick aldrig med på att ha sex med dig och fortsatte att gråta den eftermiddagen”, skrev Peng bland annat i inlägget, som snabbt försvann – liksom Peng från offentligheten i flera veckor, till omvärldens växande oro.

Damernas tennistour WTA har ställt in alla tävlingar i Kina tills vidare och kräver att fallet utreds av oberoende experter. Tennisstjärnor som Serena Williams och Naomi Osaka har uttryckt sin oro för Peng Shuai.

Själv nekar hon dock till att hon försvann.

– Jag försvann aldrig, alla kunde se mig, säger hon, och påstår att det var hon själv som raderade inlägget.

Att hon sedan inte gick att nå förklarar hon med datorproblem. Det har varit oklart hur fri och säker Peng Shuai är, och Kinakännare bedömer att hon hållits undan från omvärlden och under hård uppsikt av det kinesiska styret efter inlägget.

Thomas Bach sade nyligen att han stöttar en oberoende utredning av fallet – om hon själv vill.

Första intervjun

Intervjun – som skedde på ett hotellrum i Peking – är den första som Peng gör med oberoende medier sedan hon kom med sina anklagelser. Wang Kan, stabschef för Kinas olympiska kommitté, deltog också. När Peng återvände till offentligheten tog hon tillbaka anklagelserna, något hon står fast vid i L'Equipe-intervjun.

Kinaexperten Jennifer Hsu sade tidigare i en TT-intervju att man bör ha i bakhuvudet att personer som har uttryckt kritik mot Kina senare har tvingats göra diverse uttalanden.

– Vi måste fråga oss om hon och andra tvingats till det här för att visa upp en bild av normalitet, sade hon.

Peng Shuai upprepar att hennes inlägg missförståtts, och att hon inte vill diskutera vad som hände.

– Jag sade aldrig att någon utsatte mig för sexuella övergrepp, säger hon till L'Equipe .

Hon tackar alla tennisspelare, andra idrottare och profiler som visat omtanke under den turbulenta perioden.

– Men jag tycker inte att det borde ha varit så mycket oro och jag skulle vilja veta: varför all denna oro, säger hon.

ARKIV: Bach om Peng Shuai: ”Hon kan röra sig fritt” (3 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.