Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Björkman och Roger Federer möttes fem gånger. Foto: BILDBYRÅN

Roger Federer hyllas av Jonas Björkman: ”Var den eleganta gentlemannen”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Federer avslutar sin tenniskarriär.

Pensionerade Jonas Björkman mötte schweizaren fem gånger – och förlorade alla.

– Fem gånger? Jag trodde det var fyra, men det kanske är så illa. Jag visste att jag inte hade vunnit i alla fall, säger Björkman till SVT Sport.

En lång och framgångsrik karriär är över. Roger Federer hann med att vinna 20 grand slam-titlar, tredje flest genom tiderna, innan han igår meddelade att Laver Cup i London, som inleds nästa fredag, blir hans sista turnering.

– Han var tuff att möta, första gången var jag väldigt besviken, då hade han inte slagit igenom. Jag kände “den här matchen ska jag vinna”, men sen slog han ju igenom direkt efter när han slog Sampras i Wimbledon.

Hur skulle du beskriva hans spelstil?

– Spelmässigt var han så duktig på att ta bollen på uppstuds, det var ingen som hade spelat så innan, säger han och fortsätter:

– Han var den eleganta gentlemannen, perfekt i det mesta. Men framför allt var han den överlägset bästa tennisambassadör vi någonsin haft. Han hälsade alltid på alla i omklädningsrummet.

Så blir tennisen utan Federer

Maria Strandlund Tomsvik har följt Federers karriär som kommentator.

– Jag har svårt att hitta någon som har spelat tennisen så vackert och framgångsrikt, och varit en sådan förebild som han har varit utanför banan. En otrolig gentleman på och utanför banan. 

Hur tror du tennisen blir nu, utan Federer på banan? 

– Det blir intressant, Nadal är lite skadad och ska bli pappa. Djokovic kan få lite dukat bord. Det är ett skifte på gång i tennisen, som man trodde skulle komma lite tidigare, men de här tre har fortsatt vara dominanta.

Vem är Roger Federer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.